Švestková chilli omáčka | recept
Švestková chilli omáčka | recept. Vyzkoušejte si se mnou uvařit švestkovou chilli omáčku. S trochou trpělivosti vykouzlíte dobrotu, která je výborná ke steakům i ke grilovanému hermelínu. S chilli papričkami opatrně. Ty moje ze zahrádky nejsou až tak moc pálivé, proto jsem použila čtyři kousky a omáčka je mírně pálivá. Kdo má rád víc ostré, přidá si papričky podle své chuti. Ale pozor, pálivost papriček je v omáčce cítit až po rozmixování!
Co je potřeba
1500 g vypeckovaných švestek
500 ml vinného octa
4 chilli papričky (použila jsem čerstvé)
4 stroužky česneku
1 čajová lžička soli
500 g cukru krupice
4 roztlučené hřebíčky
asi 2 cm čerstvého zázvoru
½ čajové lžičky mletého nového koření
Krok 1
Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozpůlíme. V hrnci ke švestkám přidáme vinný ocet, na kostičky pokrájený zázvor, česnek, chilli papričky (dala jsem dvě rozpůlené a vydlabané bez semínek a dvě na kolečka pokrájené i se semínky) a sůl.
Krok 2
Takto dusíme pod pokličkou za občasného míchání na el. sporáku č. 4 (musí probublávat) po dobu 45 minut.
Krok 3
Poté přidáme cukr, ve hmoždíři roztlučené hřebíčky a mleté nové koření. Za občasného míchání takto vaříme ještě asi 40 – 50 minut bez pokličky. Po této době by se obsah v hrnci měl zredukovat asi o polovinu.
Krok 4
Nakonec horkou směs rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a ihned plníme do menších skleniček. Skleničky otočíme dnem vzhůru a takto necháme do druhého dne. Nezavařujeme.