Jste zde

Langoše

Středa, 17. Říjen 2018 - 14:43

Co je potřeba

Recept mám psaný na kilo mouky, ale většinou dělám z poloviční dávky, tak i sem napíšu už poloviční dávku: 500g hladké mouky, půl kostky droždí, 1 čajová lžička soli, 2 malé bílé jogurty (aby celkem měli 250ml), 250ml studeného mléka

2 čajové lžičky oleje na vymazání igelitového sáčku

Z téhle poloviční dávky je asi 9 langošů…záleží, jak velké budete dělat. Mám vyzkoušené, že takto uzavřené těsto v sáčku vydrží i týden, takže si můžete langoše dělat třeba každý den pokud celou dávku nestihnete spotřebovat najednou. Pokud budete langoše dělat z kila mouky, tak těsto rozdělte do dvou sáčků!

Všechny suroviny kromě oleje naházíme do mísy, vařečkou promícháme a vyklopíme na lehce pomoučený vál, kde vše zpracujeme v těsto. Chvilku se to možná bude lepit, ale za chvilinku to bude ok. Do většího igeliťáku si nalijeme dvě lžičky oleje, pytlík zavřeme a mezi dlaněmi olej „rozetřemě“ po vnitřku pytlíku. Pak do něj hodíme těsto a necháme v lednici do druhého dne vykynout. Ten pytlík dejte radši opravdu větší, protože těsto přes noc zdvojnásobí svůj objem!!! Druhý den si lžící ukrajujeme kusy těsta (ne moc velké, asi jako tři polévkové lžíce dohromady), na pomoučeném vále trošku těsto oválíme v mouce a roztáhneme od středu (viz. obrázkový postup). Pak langoše smažíme v rozpáleném oleji (asi na 170°C) z obou stran dozlatova. Usmažené langoše pokládám na papírovou utěrku, aby vpila olej. Ozdobíme čím kdo rád…my nejradši potřeme česnekem, polijeme kečupem a posypeme najemno postrouhaným sýrem…někdo rád nasladko s marmoškou s šlehajdou…

Ještě k těstu (asi jsem to nenapsala tak úplně přesně, tak se to pokusím opravit): V míse vařečkou smícháme všechny suroviny důkladně tak, abychom už nemuseli s těstem na vále nic moc dělat. Prostě ho hodíme na pomoučený vál a jakoby v mouce oválíme, aby šlo dobře chytnout a nelepilo se až zas tak moc když ho přehazujeme do sáčku. Můžeme trošku ještě mouku zapracovat, ale v momentě, kdy se přestane lepit, tak ho bafneme a šup s ním do sáčku. Sáček MUSÍ být vymazaný olejem!!! Dál už nic neřešíme a ráno se   budeme radovat a divit se, jak nám krásně těsto vykynulo v lednici.

Určo zkuste! Je to super véča nebo překvápko na párty…a hlavně skoro bez práce!  

DOBROU CHUŤ!!!

Autor: jitka.horka
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!