Jste zde

Honzovské buchty

Středa, 17. Říjen 2018 - 14:43

Kdo se jich bojí, těm vzkazuju, že na tom opravdu nic není! Hlavní je se toho nebát!!! :-))))

Co je potřeba

TĚSTO: 6dkg másla nebo rostlinného tuku (Hera), 6dkg moučkového cukru, 1 balíček van. cukru, 2 žloutky, 60dkg polohrubé mouky, trocha soli, 200ml mléka ….. slunečnicový olej (do pekáčku)

KVÁSEK: 150ml vlažného mléka, 30g droždí, 1 polévková lžíce moučkového cukru

Máslo, moučkový a vanilkový cukr a žloutky umícháme ručním šlehačem do pěny. Z vlažného mléka, droždí a cukru si připravíme kvásek, který necháme vykynout. Já kvásek zadělávám do půllitrového hrnečku a dávám na talířek, protože mi pravidelně udělá hrnečku vař. :-))))) Mouku se špetkou soli promícháme, přidáme vyšlehanou hmotu, vykynutý kvásek a 200ml mléka. Vařečkou promícháme a potom to všechno vysypeme na pomoučený vál a vypracujeme těsto. Ze začátku se to lepí, ale přidáme ještě mouku a pak je to už OK. Těsto dáme na teplé místo vykynout (u nás je to na podlahu do koupelny, to je vykynuté za půl hodinky – jinak ho nechte asi tak hodinku). Když je těsto vykynuté, tak polévkovou lžící vykrajujeme těsto, dáme na vál, rozplácneme prsty, aby z něj byla taková malá placička, vložíme náplň (co kdo rád – já měla povidla) a odspodu jakoby těsto prsty tlačíme nahoru až se nám pomalu náplň schovává a potom nahvršku těsto zmáčkneme jakoby do hřebínku od kohouta a ohneme. Potom ještě na vále mezi dlaněmi točíme až máme jakoby kulatou placičku. Ufffff, snad jste to pochopili. :-)))))) Ještě, že to mám nafocené. :-))))) Na dno pekáčku nalijeme olej tak, aby ho zaplnil a každou buchtu v něm ze všech stran namočíme. Buchty skládáme k sobě a když máme všechny, tak je ještě necháme asi 10 minut kynout. Potom je ještě jednou potřeme olejem ze dna pekáčku a šup s nimi do předehřáté trouby na 180°C asi tak na 20 minut nebo dokuď nejsou zvrchu krásně zlatavé. A je hotovo!
A teď už jenom kakao a nohy na stůl. :-)))))

Dřív jsem se jich taky bála, ale opravdu na tom nic není!

DOBROU CHUŤ!!!

Autor: jitka.horka
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!