Jste zde

Kyselo bez kvásku | recept na nepravou krkonošskou specialitu

Sobota, 23. Březen 2019 - 22:17

Kyselo bez kvásku | recept na nepravou krkonošskou specialitu. Místní specialita – pravé krkonošské kyselo se dělá z chlebového kvásku, ale jsou kraje, kde ho ani za nic neseženete. A přitom byste si ho tak rádi uvařili? Není problém, vyzkoušejte můj recept na tuto nepravou krkonošskou specialitu. Zaručuji vám, že se budete olizovat až za ušima.

Co je potřeba

1 balíček žampiónové polévky 

5 větších brambor

3 vajíčka

3 – 4 cibule

asi 250 g hub (používám mražené)

1 zakysaná smetana

sůl

2 – 3 polévkové lžíce octa

maggi

kmín

100 ml mléka

100 ml vody

2 – 3 polévkové lžíce hladké mouky

1

Syrové brambory si nakrájíme na větší kostky nebo na půlměsíčky. Do osolené vody dáme houby, přidáme trochu kmínu a přihodíme připravené brambory. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké.

2

Ve 100 ml studené vody si rozmícháme žampiónovou polévku. Když jsou brambory měkké, tak k nim do hrnce nalijeme rozmíchanou polévku a asi 5 – 10 minut povaříme.

3

V půllitru si smícháme zakysanou smetanu s asi 100 ml studeného mléka a přisypeme 2 – 3 polévkové lžíce hladké mouky. Důkladně promícháme, aby nebyly hrudky. Za stálého míchání vlijeme do kysela a povaříme asi 10 minut, dokud nám polévka trochu nezhoustne.

4

Dále si usmažíme míchaná vajíčka (osolená a s kmínem). Následně je přidáme do polévky a zamícháme.

5

Následně si na pánvi osmahneme cibulku (asi 2 – 4ks) nakrájenou na kostičky a přidáme do kysela. Zamícháme a je hotovo! Dochutíme octem (2– 3 polévkové lžíce), solí a maggi.

6

Na talíři ještě kyselo poléváme trochou rozškvařeného másla a popřípadě si každý ještě dle chuti přidá ocet.

Tipy

Brambory lze uvařit i předem ve slupce (v tom případě na začátku vaříte asi 20 minut jen houby) a do hotového kysela si je potom nakrájíte. 

Autor: jitka.horka | Zobrazit autorská práva Jitka Horká
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dýňová polévka s kari | recept

Dýňová polévka s kari | recept

Dýňová polévka s kari | recept od Danči. Recept na tuto polévku jsem dostala od své kolegyně Danči S. Mletý zázvor a kari dává polévce úžasný šmrc. Dýni Hokaido jsem měla celkem velkou a tak jsem z jedné půlky uvařila polévku a druhou půlku jsem nakrájela na kostičky a dala do mrazáku. V zimě jsme...
Vlčický bůčkový nářez | recept

Vlčický bůčkový nářez | recept

Vlčický bůčkový nářez | recept. Většinou v šunkovaru dělávám vepřovou šunku. Na mé oblíbené skupině o uzenářích jsem se inspirovala a vymyslela recept na tento bůčkový nářez. Všem kolem moc chutná a já ho miluju s kyselou okurkou a domácím chlebem. Recept není těžký. A kdo již v šunkovaru něco...
 Mrkvová pomazánka | recept na vynikající zeleninovou pomazánku

Mrkvová pomazánka | recept na vynikající zeleninovou pomazánku

Mrkvová pomazánka | recept na zeleninovou pomazánku. Náš devítiletý syn Míša se nedávno vrátil ze školy s receptem na mrkvovou pomazánku, kterou si s paní učitelkou udělali. Míša z toho byl tak nadšený, že nám mrkvovu pomazánku nachystal všem na svačinu. Moc nám chutnala, proto se s vámi chci...

"Vlčický špek"

S manželem rádi udíme a kdykoliv seženeme vysoké hřbetní sádlo, tak ho naložím a vyudíme. Čím vyšší, tím lepší. Než jsem se s manželem poznala, tak jídla jako prdelačku, dršťkovou polévku, prejt či tlačenku jsem vůbec nejedla. A tak, jak já ho naučila jíst polévky...on mě naučil jíst tato jídla....

"Tříbarevná buchta pro Katku"

Tento recept vkládám především pro svou kamarádku Katku R. Ona mi byla inspirací ho vymyslet. Vzpomínala na své dětství u babičky, která jí podobný koláč pekla. Chtěla jsem jí překvapit a druhý den do práce donesla tuhle výbornou, vláčnou buchtu. Katka byla mile překvapená a měli jste vidět výraz v...

Nejnovější články

Dýňová polévka s kari | recept

Dýňová polévka s kari | recept

Dýňová polévka s kari | recept od Danči. Recept na tuto polévku jsem dostala od své kolegyně Danči S. Mletý zázvor a kari dává polévce úžasný šmrc. Dýni Hokaido jsem měla celkem velkou a tak jsem z jedné půlky uvařila polévku a druhou půlku jsem nakrájela na kostičky a dala do mrazáku. V zimě jsme...
Vlčický bůčkový nářez | recept

Vlčický bůčkový nářez | recept

Vlčický bůčkový nářez | recept. Většinou v šunkovaru dělávám vepřovou šunku. Na mé oblíbené skupině o uzenářích jsem se inspirovala a vymyslela recept na tento bůčkový nářez. Všem kolem moc chutná a já ho miluju s kyselou okurkou a domácím chlebem. Recept není těžký. A kdo již v šunkovaru něco...
 Mrkvová pomazánka | recept na vynikající zeleninovou pomazánku

Mrkvová pomazánka | recept na vynikající zeleninovou pomazánku

Mrkvová pomazánka | recept na zeleninovou pomazánku. Náš devítiletý syn Míša se nedávno vrátil ze školy s receptem na mrkvovou pomazánku, kterou si s paní učitelkou udělali. Míša z toho byl tak nadšený, že nám mrkvovu pomazánku nachystal všem na svačinu. Moc nám chutnala, proto se s vámi chci...

"Vlčický špek"

S manželem rádi udíme a kdykoliv seženeme vysoké hřbetní sádlo, tak ho naložím a vyudíme. Čím vyšší, tím lepší. Než jsem se s manželem poznala, tak jídla jako prdelačku, dršťkovou polévku, prejt či tlačenku jsem vůbec nejedla. A tak, jak já ho naučila jíst polévky...on mě naučil jíst tato jídla....

"Tříbarevná buchta pro Katku"

Tento recept vkládám především pro svou kamarádku Katku R. Ona mi byla inspirací ho vymyslet. Vzpomínala na své dětství u babičky, která jí podobný koláč pekla. Chtěla jsem jí překvapit a druhý den do práce donesla tuhle výbornou, vláčnou buchtu. Katka byla mile překvapená a měli jste vidět výraz v...