Jste zde

Kyselo

Středa, 17. Říjen 2018 - 14:43

Místní specialitka – pravé krkonošské kyselo se dělá z chlebového kvásku, ale jsou kraje, kde ho ani za nic neseženete a přitom by jste si ho taaaak rádi uvařili. Není problém…vyzkoušejte tohle falešné kyselo a budete se olizovat až za ušima.

Co je potřeba

1 balíček žampiónové polévky (já kupuji od Knorru, ale myslím, že je to jedno)

5 větších brambor

3 vajíčka

3-4 cibule

asi 250g hub (používám mražené)

1 zakyslá smetana

sůl

2-3 polévkové lžíce octa

maggi

kmín

100ml mléka

100ml vody

2-3 polévkové lžíce hladké mouky

Syrové brambory si nakrájíme na větší kostky nebo na půlměsíčky (jak kdo rád). Do osolené vody dáme houby, přidáme trochu kmínu a přihodíme nakrájené brambory. Vaříme dokud nejsou brambory měkké.
Ve 100ml studené vody si rozmícháme žampiónovou polévku.
Když jsou brambory měkké, tak k nim do hrnce nalijeme rozmíchanou polévku a asi 5-10minut povaříme.
V půllitru si smícháme zakyslou smetanu s asi 100ml studeného mléka a přisypeme 2-3 polévkové lžíce hladké mouky. Důkladně promícháme, aby nebyly hrudky. Za stálého míchání vlijeme do kysela a povaříme asi 10 minut dokud nám polévka trochu nezhoustne).
Nakonec si usmažíme míchaná vajíčka (osolené a s kmínem) asi tak ze tří vajíček a potom hodíme do polévky a zamícháme. Také si na pánvi osmažíme cibulku (asi 2-4ks) nakrájenou na kostičky a také hodíme do kysela. Zamícháme a je hotovo! Dochutíme octem (2-3 polévkové lžíce), solí a maggim.
Na talíři ještě kyselo poléváme trochou rozškvařeného másla a popřípadě si každý ještě dle chuti přidá ocet. Já radši kyselejší.

Také se dělá, že si zvlášť uvaříte brambory ve slupce (v tom případě na začátku vaříte asi 20 minut jen houby) a do hotového kysela si je potom nakrájíte. Já je ale vařím už s houbami, protože je to rychlejší a manžel to má radši. Dnes mi zbyly brambory ve slupce od včerejšího oběda, tak jsem je ještě do kysela také nakonci pokrájela.

Vyzkoušejte! Nebudete litovat! Já zblajznu i tři talíře!

DOBROU CHUŤ!!!

Autor: jitka.horka
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!