Jste zde

Houbovka s chlupáčema

Neděle, 12. Srpen 2018 - 14:56

Tohle je starý rodinný recept manželovi rodiny. Omáčka se zásadně dělá JEN s chlupáčema (kdo neumí – viz. rubrika „Přílohy“). Když manželovi řeknu: „miláčku, dnes bude houbovka“, tak se nemůže dočkat, jak se nacpe.

Vertical rectangle
Medium rectangle

Co je potřeba

1/2kg vepřového plecka, pytlík mražených hub (nebo i čerstvých), 1 zakyslá smetana, 1 smetana ke šlehání, 3 lístky bobkového listu, 10 kuliček jalovce (nemusí být), 10 kuliček nového koření, 3 čajové lžičky tymiánu, olej, 1 větší cibule, světlá a tmavá jíška Knorr, na dochucení – ocet, magi, sůl

Do papíňáku si dáme smažit na kostky pokrájenou cibulku. Cibulku necháme zesklovatět a přidáme k ní bobkový list, jalovec, nové koření, tymián a necháme restovat, dokud cibulka nemá tendenci začít zlátnout. V tom momentě přidáme za všech stran osolené maso a necháme ho na cibulce a koření ze všech stran zatáhnout (dokud nezačne zlátnout). Potom přihodíme pytlík hub. Když pustí šťávičku, tak je ještě asi 3 minutky necháme na el. sporáku na č. 6 dělat a přilijeme asi 1,5l z konvice převařené vody a papíňák zavřeme. Jak začne sičet, tak sporák stáhneme na č. 3 a necháme hodinku vařit. Po hodině papíňák odstavíme a necháme dojít. Mezitím si v klídku připravím chlupáče (viz. moje recepty).
Když už jde papíňák otevřít, vyndáme maso, omáčku slijeme do jiného hrnce a dáme vařit (sporák na č. 4). V pulitru si zatím rozmícháme zakyslou smetanu se 100ml mléka a dvěma zběračkama omáčky. Když se omáčka vaří, tak do ní za stálého mícháme přilijeme směs z pulitru. Necháme asi 3 minutky povařit a omáčku zahustíme jíškou Knorr (půl na půl – světlá a tmavá). Omáčku dělám trošku hustší, protože hned jak je zahuštěná, tak do ní nalijeme smetanu, takže se trochu naředí. A dochutíme. Omajda by měla být trochu nakyslá, takže dávám asi tak 2-3lžíce octa, 1 zarovnanou lžíci soli a nakapu magi dle chuti. To dochucení je baj očko, takže radši dávejte ocet a sůl po troškách, protože každý z nás má jiné nároky na dochucení. :-) A podáváme s chlupáčkama.

Je to skoro stejný postup jako u svíčkové, ale místo zeleniny jsou houby.

Vyzkoušejte a určitě si ji zamilujete!

DOBROU CHUŤ!!!

Leaderboard
Medium rectangle
Autor: jitulciny-recepty.cz
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.

Nejnovější články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.