Jste zde

Kuřecí roláda podle mého

Středa, 17. Říjen 2018 - 14:43

Co je potřeba

1 vykostěné kuře, 1/2 kostky másla, sůl, pepř, muškátový oříšek (já dávám špetku květu), strouhanka, 2 žloutky + sníh ze 2 bílků, grilovací koření, anglická slanina, kyselá okurka, tavený sýr nebo co zrovna máte doma…může být i vajíčko vařené natvrdo

Předem bych ráda napsala, že na vykostění masa jsem absolutní antitalent a kuře si vždy nechávám vykostit u řezníka. :-D

Nejdříve si nachystáme nádivku:

Na pánvičce rozpustím (el. sporák na č.4) půl kostky másla, osolím, opepřím a přidám trochu muškátového oříšku nebo květu. Potom přisypu strouhanku (asi tak 8-10 polévkových lžic) – nesmí to být moc řídké ani husté a rozmíchám do toho dva žloutky. Nechám schladnout a do té směsky vmíchám sníh ze dvou bílků. A nádivka je hotová…

Rozbalené kuře osolím, okořením grilovacím kořením a pokud jsou prsíčka moc velká, tak je ještě naříznu nožem tak, aby se jakoby roztáhla (viz. foto). Nejdříve ale z prsíček odkrojím takový ten malý váleček a dám ho na ty díry (viz. foto), které vznikly vykostěním. Potom na kuře rozetřu zchladlou nádivku a na ni dám co dům dá…slaninu, vejce, taveňák, šunku, kyselou okurku…a kuře zabalím. Roláda se balí od stehem po prsíčka (viz. foto). Nakonec roládu zamotám nití, aby držela tvar. Nejlépe je začít od kraje, tam si udělat uzlík a pak pokračovat dál do středu rolády a to samé z druhé strany – spíš jde o to, aby roláda držela vcelku, když ji budeme přenášet na plech a pak už ji zase kdyžtak trochu poupravím. Roládu posypeme grilovacím kořením a poklademe plátky másla, podlijeme a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 1-1,5 hodinky. Dle potřeby podléváme a občas obrátíme. Podáváme nejlépe s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Je opravdu výborná a záleží pouze na Vaší fantazii čím ji naplníte. Ještě lepší je ji nechat zchladnout, poté sundat nit a nakrájet na asi 1cm plátky…třeba na nějakou oslavičku na stůl jako studenou mísu.

 

DOBROU CHUŤ!!!

Autor: jitka.horka
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.

Nejnovější články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.