Přejít k hlavnímu obsahu

Dort panenka | recept na vynikající dort s marcipánem

Dort panenka | recept na vynikající dort s marcipánem

Dort panenka | recept na vynikající dort s marcipánem. Na první pohled může tento dort vypadat složitě. Ale s trochou trpělivosti to s mým návodem zvládnete a jistě sklidíte zaslužený obdiv. Korpus na dort panenka tvoří nadýchaná bábovka, následuje tvarohovo – jahodový krém, punčovina a salko krém. Vše korunuje potah z marcipánu. Ozdobit můžete dort dle své vlastní fantazie. Připravte si tento vynikající dort s marcipánem. 

Co je potřeba

6 vajec (sníh)

24 dkg polohrubé mouky

18 dkg cukru krupice

citrónová kůra z půlky citrónu

jahodovo- tvarohový krém 

salko krém

punčovina

marcipán

1

Nejdříve si oddělíme žloutky a bílky. Na žloutky postrouháme citrónovou kůru a z bílků vyšleháme sníh. Poté do sněhu ručním šlehačem vždy zašleháme jeden žloutek a dvě polévkové lžíce cukru. Šleháme, dokud se cukr nerozpustí (asi tak 2 – 4 minuty). Když jsou všechny žloutky a cukr zašlehané, nakonec do těsta vmícháme opatrně po malých částech polohrubou mouku. Když je těsto hotové, tak ho nalijeme do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Bábovku vložíme na dno studené trouby. Poté troubu zapneme na 160°C a pečeme asi 30 minut, vyzkoušíme špejlí. Prvních deset minut se trouba nesmí otevírat, jinak korpus spadne! Hotový korpus překlopíme na dřevěné prkéno nebo mřížku jako bábovku a necháme takto vychladnout.

2

Bábovku rozřízneme v půli a naplníme ji tvarohovo-jahodovým krémem. (viz obrázek) Přiklopíme vrchní díl. 

3

V dalším kroku do krému zapíchneme panenku. Až k pasu jí dotvoříme sukni pomocí punčoviny, můžete použít můj recept (https://jitulciny-recepty.cz/kremy-naplne/puncovina).

4

Následně sukni pomažeme salkovým krémem a dáme tak na 30 – 45 minut vychladit do lednice. Krém můžete vyrobit podle mého receptu. (https://jitulciny-recepty.cz/kremy-naplne/salko-krem-recept-na-rychly-krem).

5

V dalším kroku vyválíme marcipán na sukni, do středu vykrojíme 6 – ti centimetrovou díru a navlékneme panence přes hlavu. Nevzhledné kraje sukně zastřihneme nůžkami. 

6

Ze zbylého maricpánu vytvoříme vrchní díl a panence ho oblékneme. Následně z barevného marcipánu vykrojíme ozdoby či písmenka dle vlastné fantazie a ozdobíme jimi panence šaty. A máme hotovo!

Tipy

Poznámka: Když dělám dort, tak si korpus chystám den předem, aby si pořádně odfoukl. Jak je vychladlý, tak ho na noc zabalím do igelitového sáčku a teprve druhý den rozkrojím a zdobím.

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jogurtovo-citrónová bábovka | recept
Jogurtovo-citronová bábovka | recept
Jogurtovo-citronová bábovka | recept. Bábovka je fakt skvělá, lehce nakyslá, provoněná citrónem a je spíše mokřejší. Bála jsem se, že mým chlapům nebu…
Tvarohovo-jahodový krém | recept
Tvarohovo-jahodový krém | recept
Tvarohovo-jahodový krém | recept od Zdeničky. Tvaroh a jahody jsou bezesporu skvělou kombinací. Zkuste si z nich připravit krém na dort. Blýsknete se…