Jste zde

Vařený bezový sirup od Péti

Neděle, 12. Srpen 2018 - 14:56

Na stránkách ZDE mám již nevařený bezový sirup. Ten skladuji v lednici a vydrží tak 3-4 měsíce. Od kamarádky Péti jsem dostala recept na vařený, který se steriluje a tudíž ho nemusím mít v lednici a vydrží déle. Je podobný těm kupovaným a dětem moc chutná. Výborný je se sodovkou jako bezinková limonáda.

Vertical rectangle
Medium rectangle

Co je potřeba

4l vody

50 květů černého bezu

1 citrón

4kg cukru krupice

80g kyseliny citrónové

Do 6-7l hrnce nalijeme 4l vody. Vodu přivedeme k varu a v ten moment přidáme propláchnuté květy bezu a na kolečka nakrájený citrón. Takto povaříme asi 3 minutky a poté necháme v chladnější místnosti 24h luhovat.

Druhý den vyluhovanou vodu slijeme přes jemný cedník. Do výluhu přidáme cukr, kyselinu citrónovou a na mírném ohni zahříváme, dokud se vše nerozpustí. Je dobré často míchat, aby se cukr nepřilepil ke dnu.

Jak je cukr a kyselina citrónová rozpuštěná a na hladině se začne objevovat pěna (viz. foto), tak hrnec odstavíme ze sporáku a hned šťávu plníme do sklenic. Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme.

Šťávu zavařuji v horkovzdušné troubě na maximum 10 minut. Jak zavařovat v horkovzdušné troubě najdete ZDE.

Z této dávky jsem měla 9 sklenic o objemu 720ml.

DOBROU CHUŤ!!!

Leaderboard
Medium rectangle
Autor: jitulciny-recepty.cz
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.

Nejnovější články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.