Jste zde

Meduňkový sirup (šťáva)

Neděle, 12. Srpen 2018 - 14:56

Tento sirup se dá ředit s vodou jako klasická šťáva, přidávat do čaje před spaním pro klidný spánek nebo před spaním jen tak dvě čajové lžičky na zklidnění.

Vertical rectangle
Medium rectangle

Co je potřeba

20-30 stonků meduňky

2l vody

1000g cukr krupice nebo krystal

500g třtinového cukru

30g kyseliny citrónové

Nejdříve si převaříme ve větším hrnci vodu a necháme vychladnout. Do studené vody pak vložíme omytou meduňku a takto necháme v lednici nebo na jiném chladnějším místě louhovat 48 hodin.

Po dvou dnech vodu slijeme a meduňku vyhodíme.

Vyluhovanou vodu pomalu zahříváme (el. sporák č.4) a když se z ní začne kouřit, tak přisypeme oba cukry a kyselinu citrónovou. Vše mícháme, dokud se nám to nerozpustí a poté ještě asi 3-4 minutky. A je hotovo.

Sirup nechávám asi 20 minut mírně zchladnout, poté ho přeliji přes jemné sítko do sklenic a uzavřu víčky. Víčka si předem vytírám slivovicí nebo vodkou.

Sirup ve sklenicích ještě 10-12 minut zavařuji v horkovzdušné troubě a vydrží ve spíži celou zimu. V zimě pak sirup přelévám do lahve s uzávěrem a mám v lednici k použití.

Kdo chce může pro jistotu do horkého sirupu přidat konzervant od Dr. Oetkera, dle návodu.

Jak zavařuji v horkovzdušné troubě najdete ZDE.

Leaderboard
Medium rectangle
Autor: jitulciny-recepty.cz
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.

Nejnovější články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.