Jste zde

Med z květů černého bezu

Neděle, 12. Srpen 2018 - 14:56

V těchto dnech rozkvétá černý bez. Někde už je možná v plném květu, ale tady u nás v Krkonoších teprve začíná. Doufám, že tenhle bezva med stihnete zkusit všichni! Rozhodně si udělejte alespoň jednu dávku na zimu, protože je k nezaplacení!!! Když mě v zimě začínalo pobolívat v krku, tak jsem si 3x denně dala čajovou lžičku téhle dobroty a sladila si čaj a nemoc se ani nestihla rozjet…prostě během dvou dnů ustoupila!!! Prckovi tím sladím čaj celoročně a zatím (musím zaklepat) měl jen rýmičku.

Vertical rectangle
Medium rectangle

Co je potřeba

Na 1l vody potřebujeme minimálně 25 velkých květů černého bezu, 1 kg cukru, 1 velký citrón

Květy bezu rovnou ze stromu stříhám nůžkama těsně za okvětím. Pak květy propláchnu pod studenou vodou a nechám okapat. Okapané květy vložíme do velkého hrnce, přidáme na plátky pokrájený oloupaný citrón, zalijeme litrem vody a povaříme 20 minut. Poté vše necháme 24 hodin odležet. Druhý den vše přecedíme přes plínu a důkladně vymačkáme až nám zbyde jen taková koule z květů. Do vymačkané šťávy (samozřejmě, že už to není litr, ale rozhodně žádnou vodu nedolévejte!!!!) přidáme cukr a vaříme tak dlouho (el. sporák na č.4), dokud se nám nevytvoří zlatavý med – vaří se to za občasného míchání asi 2 hodiny (já vařím 2 hodiny na č.4, pak sporák stáhnu na č.3 a nechám ještě hodinku pomalinku dozlátnout). Můžete to vařit i méně, med nemusí být až tak moc „karamelový“, stačí takový světlejší…jak kdo rád. Když je med hotový, přelijeme ho do skleniček od dětské přesnídávky nebo i jiných a otočíme do druhého dne dnem vzhůru.

Většinou med dělám rovnou z dvojité nebo trojité dávky. Loni jsem dělala vždy z trojité tzn., že z 3l vody, 3kg cukru, 3 citrónů a 90 květů černého bezu jsem měla vždy 17 skleniček od dětské přesnídávky, letos jich bylo z té samé dávky 18 kousků.

Je to BOMBA a je strašně mooooc dobrý a voňavý!!!!

URČO UDĚLEJTE TAKY!!!

     

DOBROU CHUŤ A HLAVNĚ ZDRAVÍČKO!!!

Leaderboard
Medium rectangle
Autor: jitulciny-recepty.cz
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.

Nejnovější články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.