Přejít k hlavnímu obsahu

Máslové velikonoční jidáše | recept na kynutý moučník

Máslové velikonoční jidáše | recept na kynutý moučník

Máslové velikonoční jidáše | recept na kynutý moučník. Jsou naprosto skvělé a jak je vidět na fotkách, tak po vytažení z trouby mi nějak rychle tři zmizely z plechu, asi nějací skřítkové. Upečte si máslové velikonoční jidáše, určitě se po nich také jen zapráší.

Co je potřeba

250 ml mléka

140 g másla

10 g sádla

½ kostičky čerstvého droždí

2 žloutky

2 polévkové lžíce medu

300 g polohrubé mouky

210 g hladké mouky

70 g cukru krupice

1 vanilkový cukr

citrónová kůra z půlky citrónu

špetka soli

1 vejce na potření

Do kastrolku nalijeme mléko, přidáme odvážené máslo a sádlo a na mírném ohni mléko zahřejeme (nevařit!) a za stálého míchání v něm rozpustíme máslo a sádlo. Necháme zchladnout, aby mléko bylo vlahé a pak do něj rozdrobíme půl kostičky kvasnic a rozmícháme metličkou do ztracena. Těsto osobně zadělávám v domácí pekárně. Mléko nalijeme do formy od domácí pekárny a přidáme ostatní suroviny přesně tak, jak jdou za sebou v receptu. Zapneme program na kynutá těsta a čekáme.

Do kastrolku nalijeme mléko, přidáme odvážené máslo a sádlo a na mírném ohni mléko zahřejeme (nevařit!) a za stálého míchání v něm rozpustíme máslo a sádlo. Necháme zchladnout, aby mléko bylo vlahé a pak do něj rozdrobíme půl kostičky kvasnic a rozmícháme metličkou do ztracena. Těsto osobně zadělávám v domácí pekárně. Mléko nalijeme do formy od domácí pekárny a přidáme ostatní suroviny přesně tak, jak jdou za sebou v receptu. Zapneme program na kynutá těsta a čekáme.

Když je těsto hotové, tak jej rozdělíme na 12 částí, ze kterých vytvarujeme bochánky.

Když je těsto hotové, tak jej rozdělíme na 12 částí, ze kterých vytvarujeme bochánky.

Do bochánků vmáčkneme tvořítko na jidáše (od Tescomy) a necháme je 10 15 minut kynout.

Do bochánků vmáčkneme tvořítko na jidáše (od Tescomy) a necháme je 10 – 15 minut kynout.

Po nakynutí jidáše potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme je mákem, mandlemi nebo je necháme čisté. Dáme je péct do trouby předehřáté na 160°C asi na 25 30 minut.

 Po nakynutí jidáše potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme je mákem, mandlemi nebo je necháme čisté. Dáme je péct do trouby předehřáté na 160°C asi na 25 – 30 minut.

Upečené jidáše dáme vychladnout na mřížku.

DOBROU CHUŤ!!!

Upečené jidáše dáme vychladnout na mřížku. DOBROU CHUŤ!!!

 

Tipy

Kdo nemá tvořítko na jidáše, tak si z těsta neudělá 12 bochánků, ale hadů a ty pak smotá do tvaru jidáše.

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Italské tyčky od Péti
Italské tyčky od Péti
Italské tyčky od Péti | recept na vynikající tyčky. Chcete přichystat něco rychlého, dobrého jen tak na posezení a na mls? Mám pro vás recept na domác…
Zapečená sýrová veka | recept
Zapečená sýrová veka | recept
Zapečená sýrová veka | recept. Je to velmi jednoduchá a rychlá dobrůtka nejen na oslavy, ale třeba i jen k večeři, nebo když přijede nečekaná návštěva…