Jste zde

"Domácí lunchmeat ze šunkovaru"

Neděle, 27. Leden 2019 - 22:12

Pamatujete si lunchmaet jako malé děti? Osmažený s bramborem k obědu nebo opečený a mezi chleby s kyselou okurkou na svačinu? Tu chuť si pamatuji dodnes. Bohužel nynější lunchmeat se rozpadá, chuťově také nic moc a ještě bůhví z čeho je vyrobený. Rozhodla jsem se vyzkoušet doma svůj a myslím, že výsledek je super! Chuťově sice není jako ten kdysi, ale je můj, vím co v něm mám za suroviny a hlavně se nerozpadavá. Manžel si ho dal i jen tak s chlebem a horčicí...

Co je potřeba

1000g vepřového plecka bez kosti

2 celá vejce

50ml ledové vody

10g Pragandy (rychlosůl)

6g mořské soli

1 čajová lžička bílého pepře

1 čajová lžička sušeného česneku

1 čajová lžička uzené mleté papriky

1 čajová lžička sladké papriky

dle chuti můžete ještě přidat špetku muškátového oříšku, květu a koriandru

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Vychlazené vepřové plecko nameleme na masovém strojku. Já měla již mleté plecko koupené ve vaničce. :D

Přidáme ostatní suroviny a rukou nebo v robotu důkladně vymícháme v lepivou kaši.

Šunkovar vyložíme igelitovým sáčkem a hodíme tam vždy dvě lžíce masové "kaše" a skleničkou, kterou namáčíme do studené vody kaši upěchujeme. Zabráníme tak, aby v lunchmeatu pak byly vzduchové bubliny.

Když máme naplněno, tak sáček zatočíme a šunkovar uzavřeme (někdy musíme trochu kaše odebrat, aby šel šunkovar uzavřít).

Celý šunkovar necháme takto 24h odpočinout v lednici.

Po 24h píchneme do šunkovaru teploměr a vložíme ho do vysokého hrnce a dolijeme okolo horkou převařenou vodu z konvice. Vodu dáme asi 1cm pod víčko šunkovaru. Elektrický sporák zapneme na č. 2 a takto necháme pozvolna vařit (voda nesmí bublat). Vaříme celkem asi 3 hodiny, dokud teplota na teploměru není 77-80°C.

Poté šunkovar vyndáme z hrnce a necháme vychladnout. Když je na teploměru asi 30-40°C, tak můžeme šunkovar otevřít a slít šťávu z masa.

Vytáhneme sáček s lunchmeatem, vyjmeme lunchmeat a osušíme ho papírovou utěrkou od zbytku šťávy.

Lunchmeat skladuji v lednici v papírovém sáčku nebo ho můžeme zavakuovat (pokud ho hned nezděláme).

DOBROU CHUŤ!!!

 

- jako čajovou lžičku používám tuhle malou odměrku od domácí pekárny
- maso jsem v robotu nechala míchat asi 10 minut na pomalý chod
- šunkovar vyložíme igelitovým sáčkem
- hotová "kaše"
- do šunkovaru dáme vždy dvě lžíce kaše (lžíci též namočte do studené vody) a upěchujeme skleničkou
- naplněno
...
- uzavřený šunkovar necháme odpočinout 24h v lednici
- vaříme asi 3h, dokud není na teploměru 77-80°C
- po zchladnutí šunkovar otevřeme a šťávu z masa slijeme
- vytáhneme lunchmeat a osušíme do papírové utěrky
DOBROU CHUŤ!!!
Autor: jitka.horka
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

"Vařený čokoládový krém" od Zdeničky

Pokud jste milovníci kakaa a čokolády jako já, tak vám doporučuji do dortů nebo rolád udělat tento skvělý krém od Zdeničky. Jeden den se uvaří kakaový základ a druhý den se vyšlehá krém. Je vhodný i pod marcipán! Pokud vám bude nějaký zbývat, tak ho dejte do misky a šup s ním do mrazáku. Po...

"Vepřové kostky z trouby"

Na oslavy narozenin či svátků vždy dělám pro hosty kromě chlebíčků, jednohubek či obložených bagetek ještě něco teplého na zub. Na vaše přání vkládám tento výborný recept na vepřové maso z trouby. S přípravou není moc práce a potom už jen občas zamíchat. Na vaši párty budete za hvězdu!

"Vajíčková pomazánka"

Zastávám názor, že svačinky od maminky jsou nejlepší. Na svačiny dělávám různé druhy pomazánek. Dnes jsem si pro vás připravila recept na vajíčkovou pomazánku. Vždy si s ní vzpomenu na školku. Jako malá jsem jí tam měla nejradši.

"Cibulový čaj na kašel"

Trápí vás kašel nebo laringitida? Nechcete do sebe zbytečně cpát léky? Pak vyzkoušejte tento cibulový čaj, který mi vařila babička, mamka a já ho teď vařím svým dětem. Uleví průduškám a za tři dny budete fit. Pijte ho 3x denně teplý po douškách a ten třetí asi 30 minut před tím než si půjdete večer...

"Bramborové špalíčky"

Výborný recept na domácí bramborové těsto, které se nelepí. Z těsta můžete dělat špalíčky, knedlíky nebo bramborovou roládu. Kdysi jsem ho dostala od kolegyně z práce.

Nejnovější články

"Vařený čokoládový krém" od Zdeničky

Pokud jste milovníci kakaa a čokolády jako já, tak vám doporučuji do dortů nebo rolád udělat tento skvělý krém od Zdeničky. Jeden den se uvaří kakaový základ a druhý den se vyšlehá krém. Je vhodný i pod marcipán! Pokud vám bude nějaký zbývat, tak ho dejte do misky a šup s ním do mrazáku. Po...

"Vepřové kostky z trouby"

Na oslavy narozenin či svátků vždy dělám pro hosty kromě chlebíčků, jednohubek či obložených bagetek ještě něco teplého na zub. Na vaše přání vkládám tento výborný recept na vepřové maso z trouby. S přípravou není moc práce a potom už jen občas zamíchat. Na vaši párty budete za hvězdu!

"Vajíčková pomazánka"

Zastávám názor, že svačinky od maminky jsou nejlepší. Na svačiny dělávám různé druhy pomazánek. Dnes jsem si pro vás připravila recept na vajíčkovou pomazánku. Vždy si s ní vzpomenu na školku. Jako malá jsem jí tam měla nejradši.

"Cibulový čaj na kašel"

Trápí vás kašel nebo laringitida? Nechcete do sebe zbytečně cpát léky? Pak vyzkoušejte tento cibulový čaj, který mi vařila babička, mamka a já ho teď vařím svým dětem. Uleví průduškám a za tři dny budete fit. Pijte ho 3x denně teplý po douškách a ten třetí asi 30 minut před tím než si půjdete večer...

"Bramborové špalíčky"

Výborný recept na domácí bramborové těsto, které se nelepí. Z těsta můžete dělat špalíčky, knedlíky nebo bramborovou roládu. Kdysi jsem ho dostala od kolegyně z práce.