Jste zde

Domácí lunchmeat | recept na luncmeat ze šunkovaru

Čtvrtek, 28. Únor 2019 - 18:37

Domácí lunchmeat | recept na luncmeat ze šunkovaru. Pamatujete si lunchmeat z dětství? Osmažený s bramborem k obědu nebo opečený a mezi chleby s kyselou okurkou na svačinu? Tu chuť si pamatuji dodnes. Bohužel nynější lunchmeat se rozpadá, chuťově není nic moc a složení raději nečíst. Rozhodla jsem se vyzkoušet připravit si ho doma a myslím, že výsledek stojí za to! Chuťově sice není jako ten kdysi, ale je můj, vím jaké suroviny jsem použila. Vyzkoušejte můk recept na domácí lunchmeat ze šunkovaru.

Co je potřeba

1000 g vepřového plecka bez kosti

2 celá vejce

50 ml ledové vody

10 g Pragandy (rychlosůl)

6 g mořské soli

1 čajová lžička bílého pepře

1 čajová lžička sušeného česneku

1 čajová lžička uzené mleté papriky

1 čajová lžička sladké papriky

dle chuti můžete ještě přidat špetku muškátového oříšku, květu a koriandru

 

 

 

 

1

Vychlazené vepřové plecko nameleme na masovém strojku, případně můžete použít i koupené mleté. Přidáme ostatní suroviny a rukou nebo v robotu důkladně zpracujeme v lepivou kaši.

2

Šunkovar vyložíme igelitovým sáčkem. Vložíme do něj vždy dvě lžíce masové kaše a skleničkou, kterou namáčíme do studené vody, kaši upěchujeme. Zabráníme tak, aby v lunchmeatu byly vzduchové bubliny.

3

Když máme naplněno, sáček zatočíme a šunkovar uzavřeme. Celý šunkovar necháme 24 hodin odpočinout v lednici.

4

Po uplynutí této doby píchneme do šunkovaru teploměr a vložíme ho do vysokého hrnce. Dolijeme okolo horkou převařenou vodu asi 1cm pod víčko šunkovaru. Na mírném plameni necháme pozvolna vařit (voda nesmí bublat). Vaříme celkem 3 hodiny, dokud teplota na teploměru není 77   80°C.

5

Poté šunkovar vyndáme z hrnce a necháme vychladnout. Když je na teploměru asi 30  – 40°C, můžeme šunkovar otevřít a slít šťávu z masa.

6

Vytáhneme sáček s lunchmeatem, vyjmeme lunchmeat a osušíme ho papírovou utěrkou od zbytku šťávy. Lunchmeat skladuji v lednici v papírovém sáčku nebo ho můžeme zavakuovat.

Autor: jitka.horka | Zobrazit autorská práva Jitka Horká
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

"Vlčický špek"

S manželem rádi udíme a kdykoliv seženeme vysoké hřbetní sádlo, tak ho naložím a vyudíme. Čím vyšší, tím lepší. Než jsem se s manželem poznala, tak jídla jako prdelačku, dršťkovou polévku, prejt či tlačenku jsem vůbec nejedla. A tak, jak já ho naučila jíst polévky...on mě naučil jíst tato jídla....

"Tříbarevná buchta pro Katku"

Tento recept vkládám především pro svou kamarádku Katku R. Ona mi byla inspirací ho vymyslet. Vzpomínala na své dětství u babičky, která jí podobný koláč pekla. Chtěla jsem jí překvapit a druhý den do práce donesla tuhle výbornou, vláčnou buchtu. Katka byla mile překvapená a měli jste vidět výraz v...

"Rohlíčky ze zakysané smetany"

Tyto rohlíčky jsou výborné, levné a je jich hodně. Z jedné dávky je 64 kusů.  Náplň můžete dát libovolnou. U nás nejvíce frčí s Nutellou, švestkovými a jablečnými povidly. Na ochutnávku jsem vzala i do práce a okamžitě se po nich zaprášilo. Upečte je a budete za hvězdu!

"Jitulčina italská pomazánka"

Dnes jsem měla opět tvořivý den a vymyslela italskou pomazánku. Snad vám bude chutnat. Honzíček byl prvním ochutnávačem a říkal, že je luxusní a na té čerstvé domácí bagetce chutná jako pizza. 

"Pomazánka z Romaduru"

Tento recept jsem si vymyslela při chystání oslavy narozezin pro mého manžela. Vždy jsem měla ráda čerstvě upečený chleba s namazaným máslem na něj Romadur na plátky a navrch slabá kolečka cibulky. Lehce osolit a opepřit. No a tak jsem vše smíchala v pomazánku a je to. :D Hostům i dětem chutnala a...

Nejnovější články

"Vlčický špek"

S manželem rádi udíme a kdykoliv seženeme vysoké hřbetní sádlo, tak ho naložím a vyudíme. Čím vyšší, tím lepší. Než jsem se s manželem poznala, tak jídla jako prdelačku, dršťkovou polévku, prejt či tlačenku jsem vůbec nejedla. A tak, jak já ho naučila jíst polévky...on mě naučil jíst tato jídla....

"Tříbarevná buchta pro Katku"

Tento recept vkládám především pro svou kamarádku Katku R. Ona mi byla inspirací ho vymyslet. Vzpomínala na své dětství u babičky, která jí podobný koláč pekla. Chtěla jsem jí překvapit a druhý den do práce donesla tuhle výbornou, vláčnou buchtu. Katka byla mile překvapená a měli jste vidět výraz v...

"Rohlíčky ze zakysané smetany"

Tyto rohlíčky jsou výborné, levné a je jich hodně. Z jedné dávky je 64 kusů.  Náplň můžete dát libovolnou. U nás nejvíce frčí s Nutellou, švestkovými a jablečnými povidly. Na ochutnávku jsem vzala i do práce a okamžitě se po nich zaprášilo. Upečte je a budete za hvězdu!

"Jitulčina italská pomazánka"

Dnes jsem měla opět tvořivý den a vymyslela italskou pomazánku. Snad vám bude chutnat. Honzíček byl prvním ochutnávačem a říkal, že je luxusní a na té čerstvé domácí bagetce chutná jako pizza. 

"Pomazánka z Romaduru"

Tento recept jsem si vymyslela při chystání oslavy narozezin pro mého manžela. Vždy jsem měla ráda čerstvě upečený chleba s namazaným máslem na něj Romadur na plátky a navrch slabá kolečka cibulky. Lehce osolit a opepřit. No a tak jsem vše smíchala v pomazánku a je to. :D Hostům i dětem chutnala a...