Jste zde

Domácí anglické a vídeňské rohlíky

Neděle, 12. Srpen 2018 - 14:56

Není nad to si ke snídani dát čerstvý, ještě vlahý rohlíček. Vyzkoušejte a kupované si už vícekrát nedáte. ;) Když mám volno, tak si přivstanu a dětem upeču i do školy na svačinu…to jsou pak blahem bez sebe. :D
Těsto zadělávám v domácí pekárně, ale lze samozřejmě zadělat i klasicky, jak jste zvyklí.

Vertical rectangle
Medium rectangle

Co je potřeba

500g hladké mouky

250ml vlažné vody

1 kostička čerstvého droždí

1 polévková lžíce sádla

1 polévková lžíce olivového oleje

1 polévková lžíce slunečnicového oleje

1 polévková lžíce jablečného octa

10g cukru

10g soli

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a rozdělíme ho na 10 kusů o váze mezi 80-85g. Z každého kousku vypracujeme bochánek, který pak necháme kynout pod utěrkou 10-15 minut. Nakynutý bochánek vyválíme na lehce pomoučeném vále do tvaru, který je na fotkách (lze i trojúhelníček, ale není to pak ono).

 

Anglické rohlíky:

Budeme ještě potřebovat 10 plátků sýra a 10 plátků delší anglické slaniny. 

Bochánek vyválíme do požadovaného tvaru z fotopostupu a od delší strany motáme ke špičce. Celý rohlík pak ještě párkrát poválíme sem a tam, ať se těsto spojí. Hotové rohlíky vkládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme pod utěrkou kynout 30 minut. Po uplynulé době rohlíky postříkáme vodou z rozprašovače a každý rohlík poklademe plátkem anglické slaniny. Plátek sýra rozkrojíme na půlku a oběma kousky přikryjeme slaninu. Dáme hned péct do předehřáté trouby na 250°C po dobu 12-15 minut. Hotové rohlíky vyndáme z trouby a ihned je postříkáme vodou z rozprašovače, aby změkly.

 

Vídeňské rohlíky:

Budeme ještě potřebovat 10 nožiček vídeňských párků, kečup. 

Bochánek vyválíme do požadovaného tvaru z fotopostupu, delší část pokapeme kečupem a na něj položíme nožičku vídeňského párku a zamotáme…nejdříve na párek položíme těsto z boků, potom delší část, kterou máme u sebe a zamotáme ke špičce. Párkrát ještě poválíme sem a tam…hotové rohlíky klademe na pečícím papírem vyložený plech. Přikryjeme je utěrkou a necháme 30 minut kynout. Poté rohlíky postříkáme vodou z rozprašovače a dáme je péct do předehřáté trouby na 250°C na 12-15 minut. Po upečení plech vyndáme z trouby a rohlíky ihned postříkáme vodou z rozprašovače, aby změkly.

Z tohoto těsta vyrobíte i obyčejné rohlíky nebo můžete posypat sýrem a jsou sýrové rohlíky…fantazii se meze nekladou. 

DOBROU CHUŤ!!!

Leaderboard
Medium rectangle
Autor: jitulciny-recepty.cz
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.

Nejnovější články

„Arancello“ – pomerančový likér

Na Vaše žádosti sem vkládám recept, který zkouším prvně. Další fotky tudíž dodám až po konečné výrobě likérku. Pokud ho naložíte ještě dnes nebo zítra… do Vánoc stihnete vyrobit originální dárečky svým blízkým.