Jste zde

Domácí anglické a vídeňské rohlíky

Středa, 17. Říjen 2018 - 14:43

Není nad to si ke snídani dát čerstvý, ještě vlahý rohlíček. Vyzkoušejte a kupované si už vícekrát nedáte. ;) Když mám volno, tak si přivstanu a dětem upeču i do školy na svačinu…to jsou pak blahem bez sebe. :D
Těsto zadělávám v domácí pekárně, ale lze samozřejmě zadělat i klasicky, jak jste zvyklí.

Co je potřeba

500g hladké mouky

250ml vlažné vody

1 kostička čerstvého droždí

1 polévková lžíce sádla

1 polévková lžíce olivového oleje

1 polévková lžíce slunečnicového oleje

1 polévková lžíce jablečného octa

10g cukru

10g soli

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a rozdělíme ho na 10 kusů o váze mezi 80-85g. Z každého kousku vypracujeme bochánek, který pak necháme kynout pod utěrkou 10-15 minut. Nakynutý bochánek vyválíme na lehce pomoučeném vále do tvaru, který je na fotkách (lze i trojúhelníček, ale není to pak ono).

 

Anglické rohlíky:

Budeme ještě potřebovat 10 plátků sýra a 10 plátků delší anglické slaniny. 

Bochánek vyválíme do požadovaného tvaru z fotopostupu a od delší strany motáme ke špičce. Celý rohlík pak ještě párkrát poválíme sem a tam, ať se těsto spojí. Hotové rohlíky vkládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme pod utěrkou kynout 30 minut. Po uplynulé době rohlíky postříkáme vodou z rozprašovače a každý rohlík poklademe plátkem anglické slaniny. Plátek sýra rozkrojíme na půlku a oběma kousky přikryjeme slaninu. Dáme hned péct do předehřáté trouby na 250°C po dobu 12-15 minut. Hotové rohlíky vyndáme z trouby a ihned je postříkáme vodou z rozprašovače, aby změkly.

 

Vídeňské rohlíky:

Budeme ještě potřebovat 10 nožiček vídeňských párků, kečup. 

Bochánek vyválíme do požadovaného tvaru z fotopostupu, delší část pokapeme kečupem a na něj položíme nožičku vídeňského párku a zamotáme…nejdříve na párek položíme těsto z boků, potom delší část, kterou máme u sebe a zamotáme ke špičce. Párkrát ještě poválíme sem a tam…hotové rohlíky klademe na pečícím papírem vyložený plech. Přikryjeme je utěrkou a necháme 30 minut kynout. Poté rohlíky postříkáme vodou z rozprašovače a dáme je péct do předehřáté trouby na 250°C na 12-15 minut. Po upečení plech vyndáme z trouby a rohlíky ihned postříkáme vodou z rozprašovače, aby změkly.

Z tohoto těsta vyrobíte i obyčejné rohlíky nebo můžete posypat sýrem a jsou sýrové rohlíky…fantazii se meze nekladou. 

DOBROU CHUŤ!!!

Autor: jitka.horka
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

"Dýňová polévka od Danči"

Recept na tuto polévku jsem dostala od své kolegyně Danči S. Mletý zázvor a kari dává polévce úžasný šmrc. Dýni Hokaido jsem měla celkem velkou a tak jsem z jedné půlky uvařila polévku a druhou půlku jsem nakrájela na kostičky a dala do mrazáku. V zimě jsme si pak uvařili skvělou dýňovou polévku.

"Vlčický bůčkový nářez"

Většinou v šunkovaru dělávám vepřovou šunku. Na mé oblíbené skupině o uzenářích jsem se inspirovala a vymyslela recept na tento bůčkový nářez. Všem kolem moc chutná a já ho miluju s kyselou okurkou a domácím chlebem. Recept není těžký a kdo již v šunkovaru něco dělal, tak to pro něj vůbec bude...
 Mrkvová pomazánka | recept na vynikající zeleninovou pomazánku

Mrkvová pomazánka | recept na vynikající zeleninovou pomazánku

Mrkvová pomazánka | recept na zeleninovou pomazánku. Náš devítiletý syn Míša se nedávno vrátil ze školy s receptem na mrkvovou pomazánku, kterou si s paní učitelkou udělali. Míša z toho byl tak nadšený, že nám mrkvovu pomazánku nachystal všem na svačinu. Moc nám chutnala, proto se s vámi chci...

"Vlčický špek"

S manželem rádi udíme a kdykoliv seženeme vysoké hřbetní sádlo, tak ho naložím a vyudíme. Čím vyšší, tím lepší. Než jsem se s manželem poznala, tak jídla jako prdelačku, dršťkovou polévku, prejt či tlačenku jsem vůbec nejedla. A tak, jak já ho naučila jíst polévky...on mě naučil jíst tato jídla....

"Tříbarevná buchta pro Katku"

Tento recept vkládám především pro svou kamarádku Katku R. Ona mi byla inspirací ho vymyslet. Vzpomínala na své dětství u babičky, která jí podobný koláč pekla. Chtěla jsem jí překvapit a druhý den do práce donesla tuhle výbornou, vláčnou buchtu. Katka byla mile překvapená a měli jste vidět výraz v...

Nejnovější články

"Dýňová polévka od Danči"

Recept na tuto polévku jsem dostala od své kolegyně Danči S. Mletý zázvor a kari dává polévce úžasný šmrc. Dýni Hokaido jsem měla celkem velkou a tak jsem z jedné půlky uvařila polévku a druhou půlku jsem nakrájela na kostičky a dala do mrazáku. V zimě jsme si pak uvařili skvělou dýňovou polévku.

"Vlčický bůčkový nářez"

Většinou v šunkovaru dělávám vepřovou šunku. Na mé oblíbené skupině o uzenářích jsem se inspirovala a vymyslela recept na tento bůčkový nářez. Všem kolem moc chutná a já ho miluju s kyselou okurkou a domácím chlebem. Recept není těžký a kdo již v šunkovaru něco dělal, tak to pro něj vůbec bude...
 Mrkvová pomazánka | recept na vynikající zeleninovou pomazánku

Mrkvová pomazánka | recept na vynikající zeleninovou pomazánku

Mrkvová pomazánka | recept na zeleninovou pomazánku. Náš devítiletý syn Míša se nedávno vrátil ze školy s receptem na mrkvovou pomazánku, kterou si s paní učitelkou udělali. Míša z toho byl tak nadšený, že nám mrkvovu pomazánku nachystal všem na svačinu. Moc nám chutnala, proto se s vámi chci...

"Vlčický špek"

S manželem rádi udíme a kdykoliv seženeme vysoké hřbetní sádlo, tak ho naložím a vyudíme. Čím vyšší, tím lepší. Než jsem se s manželem poznala, tak jídla jako prdelačku, dršťkovou polévku, prejt či tlačenku jsem vůbec nejedla. A tak, jak já ho naučila jíst polévky...on mě naučil jíst tato jídla....

"Tříbarevná buchta pro Katku"

Tento recept vkládám především pro svou kamarádku Katku R. Ona mi byla inspirací ho vymyslet. Vzpomínala na své dětství u babičky, která jí podobný koláč pekla. Chtěla jsem jí překvapit a druhý den do práce donesla tuhle výbornou, vláčnou buchtu. Katka byla mile překvapená a měli jste vidět výraz v...