Jste zde

Makový koláč s drobenkou

Středa, 17. Říjen 2018 - 14:43

Dnešní recept pro milovníky máku je rychlý a stojí za to ho vyzkoušet. Pokud byste rádi použili jako já domácí švestková povidla, pak recept na ně najdete ZDE.

Jak udělat drobenku mám popsané ZDE nebo ZDE.

Co je potřeba

2 hrnky polohrubé mouky (hrníček o objemu 250ml)

½ hrnku cukru krupice

1 hrnek mléka mléka

½ hrnku oleje

1 celé vejce

1 prášek do pečiva

 

Maková náplň:

200g mletého máku

400ml mléka

200g švestkových povidel

1 čajová lžička mleté skořice

TĚSTO

Nejdříve v míse smícháme sypké suroviny a poté přidáme ty ostatní. Vyšleháme hladké těsto, které nalijeme na sádlem vymazaný a strouhankou vysypaný plech.

MAKOVÁ NÁPLŇ

V hrnci na mírném ohni přivedeme mléko k varu. Poté ho odstavíme z plotny a metličkou do mléka zamícháme mletý mák. Nakonec přidáme švestková povidla, skořici a důkladně promícháme. Podle chuti můžete osladit moučkovým cukrem.

Ještě teplou makovou náplň rozetřeme na těsto asi 1,5cm od okrajů. Buchtu nakonec posypeme drobenkou a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C asi na 35-40 minut (jak mají okraje buchty tmavší zlatou barvičku, tak vytahuji). Při servírování ještě zlehka posypu moučkovým cukrem, protože to moji kluci rádi.

DOBROU CHUŤ!!!

Tipy

Když mi drobenka zbude, tak ji nasypu do igelitového sáčku a dám zamrazit. Na další buchtu je hned po ruce a jako čerstvá.

Autor: jitka.horka
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!