Jste zde

Makový dort se zakyslou smetanou

Středa, 17. Říjen 2018 - 14:43

Co je potřeba

Hnětené těsto: 100g másla, 1 vejce, 75g cukru, 250g polohrubé mouky, 1 a půl čajové lžičky prášku do pečiva

Maková náplň:  500ml mléka, 100g dětské krupice, 175g mletého máku, 6 polévkových lžic cukru, 100g nakrájeného studeného másla, 200g tučné zakysané smetany, 1 polévková lžíce oleje

Poleva ze zakyslých smetan: 3 vejce (sníh), 400g tučné zakysané smetany (tj. dva kelímky), 4 polévkové lžíce cukru

Nejdříve si předehřejeme troubu na 170°C a dortovou formu (já mám o průměru 26cm) si vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou.

 Hnětené těsto:

Ručním šlehačem utřeme celé vejce s cukrem a máslem (může být i Hera) a do toho pak zamícháme moukou smíchanou s práškem do pečiva, vysypeme na vál a vypracujeme v hladké těsto. Těsto dáme do dortové formy a prsty jej roztlačíme po dně a pak i do stran do výšky asi 3cm.

Maková náplň:

Mléko, krupici, mletý mák, cukr a máslo nakrájené na kousíčky smícháme v hrnci (el. sporáku na č.4) a za stálého míchání přivedeme k varu. Jak začne bublat, sporák vypneme, hrnek dáme bokem a do makové směsi ještě přimícháme jednu zakyslou smetanu se lžící oleje.

Vše důkladně promícháme a tuto teplou makovou náplň nalijeme do dortové formy na těsto (v této fázi se mě vybily baterky ve foťáku, takže pár fotek obrázkového postupu chybí, ale dodám je až dortík budu péct příště). Takto dáme péct do trouby na 170°C na 20 minutek (okraje těsta teplem spadnou na makovou náplň, ale to nevadí, tak se nelekejte). Po uplynutí dvaceti minut formu z trouby vyndáme a navrch ještě přidáme polevu ze zakyslých smetan.

Poleva ze zakyslých smetan:

Oddělíme si bílky a žloutky. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh. Žloutky ručním šlehačem vyšleháme společně se zakyslýma smetanama a cukrem a nakonec do toho vařečkou vmícháme tuhý sníh z bílků.

Polevu hezky uhladíme a dáme to celé zpět do trouby péct ještě dalších 30 minut. Po třiceti minutkách máme dortík upečený, navrchu krásně zlatavý a naběhnutý. Takto dortík ve formě necháme zchladnout (poleva nám při chladnutí trochu spadne, tak to má být) a teprve poté formu otevřeme a dortík přendáme na tác. Pocukrujeme a můžeme porcovat. Skladujeme radši v ledničce kvůli těm smetanám…

Vypadá to celkem těžké, ale opak je pravdou a výsledek je prostě bomba!!!

DOBROU CHUŤ!!!

Autor: jitka.horka
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

"Jitulčiny pohárky"

S tímto pohárkem budete zaručeně za hvězdu. Ovoce lze měnit dle ročního období nebo zásob v mrazáku. :) U nás chutná nejvíce s malinami, červeným nebo černým rybízem.

"Rafaelo kuličky"

Bezva recept na nepečené cukroví, které si zamiluje celá rodina.

Nejnovější články

"Jitulčiny pohárky"

S tímto pohárkem budete zaručeně za hvězdu. Ovoce lze měnit dle ročního období nebo zásob v mrazáku. :) U nás chutná nejvíce s malinami, červeným nebo černým rybízem.

"Rafaelo kuličky"

Bezva recept na nepečené cukroví, které si zamiluje celá rodina.