„Zavařování okurek + jejich mytí v pračce“


  „Zavařování okurek + jejich mytí v pračce“ 

SUROVINY

MAMINČIN LÁK (kyselejší): svaříme 3,5l vody s 1l octa, přidáme 2 sáčky DEKA a povaříme s 60 tabletkami sacharinu (umělého sladidla), čerstvý kopr, mrkev, cibule – tahle dávka je asi na 3kg okurek 

Okurky porovnáme do sklenice, proložíme cibulí, mrkví a nahoru dáme snítku kopru. Zalijeme lákem a zavaříme.

LÁK OD TETY Z ROUDNICE (sladší, jako znojemský): 4l vody, 1l octa, 2 sáčky DEKA, 30dkg cukru, 40 tablet sacharinu (umělého sladidla), bobkový list, čerstvý kopr, mrkev, cibule 

Okurky porovnáme do sklenice, proložíme cibulí, mrkví, snítkou kopru a nahoru položíme kousek bobkového listu (asi 2cm). Zalijeme lákem a zavaříme.

Na 20kg okurek budete potřebovat asi 55 sklenic o objemu 0,7l.

POSTUP PŘÍPRAVY:

ČIŠTĚNÍ PRAČKY:

1. Z pračky vyjmeme kaslík, do kterého dáváme prášek na praní, celý ho rozebereme co to jde a důkladně vymyjeme jarem (i tak to bude trochu stále vonět po prášku, ale to ničemu nevadí, okurky cítit nejsou). Důkladně vymyjeme i otvor, do kterého se kaslík vrací!!!

2. Pračku zapneme na 90°C a necháme projet celý cyklus praní. V jednom místečku po napuštění vody se pračka na chvilku zastaví a odpočívá…v tom momentě ji vypnete, otevřete a nalijete do ní litr octa. Zavřete a znovu zapnete, pračka si bude pokračovat dál v nastaveném programu. Tímto se pračka vyčistí, aby nebyla cítit práškem a taky je to prevence proti vodnímu kameni, protože ocet ho rozpouští. Nyní je pračka připravená k mytí okurek.

MYTÍ OKUREK:

Samozřejmě okurky můžete tradičně drbat kartáčkem ve vaně, ale já od té doby co zavařuji okurky, tak si je myju v pračce…mám to vychytané – myčka dokonale umyje a vysuší sklenice, pračka umyje okurky, já je porovnám do sklenic, zaliju lákem a horkovzdušná trouba je zavaří. Takže prácička jedna báseň. 

Do pračky nasypeme maximálně 5kg okurek!!!! Víc NE!!! Zavřeme dvířka a teplotu praní nastavíme na 0°C!!!, prostě studenou vodu. Vypneme ždímání a  otáčky nastavíme na co nejmenší (já to přepínám z 800ot. na 500ot.). Pak si nastavím program 12 – sprchování a po něm nechám projet i napouštění vody a máchání. Po máchání se pračka vypne a musím ji přepnout na program 15 – vypouštění, to odčerpá veškerou vodu z pračky a teprve potom pračku vypnu a okurky vytáhnu ven. DEJTE POZOR NA TO, ABY JSTE MĚLI VYPNUTÉ ŽDÍMÁNÍ, JINAK Z OKUREK BUDE KAŠE!!! Celý tento proces praní okurek trvá asi 15-20 minut.

 

PŘÍPRAVY A ZAVAŘOVÁNÍ V HORKOVZDUŠNÉ TROUBĚ:

Když jsou okurky omyté, vytáhnu je a všechny si ještě namočím v kuchyni do dřezu, protože se někdy stane, že pokud dobře před mytím v pračce z okurek neodstraníte květy, tak po vytažení jsou květy rozdrobené mezi okurkami. Takže je namočím do studené vody, aby květy vyplavaly a teprve potom skládám do sklenic.

Mrkev a cibuli oloupeme, cibuli ještě rozkrojíme napůl. Poté vše nakrájíme na elektrickém kráječi – mrkev na kolečka a cibuli na půlkolečka. Pokud jsou některé okurky moc velké, tak je nakrájíme na centimetrová kolečka nebo na čtvrtinky.

Uvaříme si lák. Používám oba láky – dělám polovinu okurek s mamčiným a polovinu s tetiným. Lák vařím v pětilitrovém hrnci na el. sporáku č.4 dokud se všechno důkladně nesvaří. POZOR POUZE SVAŘIT, NEVAŘIT!!! Když je lák hotový, sporák stáhnu na č.1 a nechám lák nahřívat, abych okurky zalívala stále horkým lákem.

Omyté okurky naskládám do sklenic. FÍGL – sklenici si více nakloním a okurky hezky naskládám na sebe dokud samy ve sklenici nedrží. Teprve potom sklenici postavím, pohodím mrkev, cibuli, kopr a navršek ještě dorovnám pár okurek. Zaliju lákem a uzavřu dokonale omytými a vysušenými víčky. Pokud by jste okurky rovnali v postavené sklenici, tak Vám popadají, takhle jsou krásně porovnané.

Horkovzdušnou troubu nastavíme na 250°C. Na dno plechu s vyšším okrajem dáme starou plenu nebo utěrku a zalijeme horkou vodou do výšky asi 2-3cm. Na plech dáváme skleničky a zavařujeme. Skleničky od Kunovjanky – na plech se jich vejde 8ks, zavařujeme je 8 minut na 250°C se zapnutým horkým vzduchem. Velké sklenice 0,7l – na plech se jich vejde 6ks a zavařujeme je 10 – 12 minut se zapnutým horkým vzduchem. Dle potřeby doléváme horkou vodu na utěrku.
Všechny zavařené sklenice potom obracím do druhého dne víčkem dolů.

Po vytažení z trouby budou okurky „napůl syrové“ viz. foto. Do druhého dne ale dojdou a budou po otevření úúúúúúžasně křupavé!!!

Zavařování v horkovzdušné troubě doporučuji pouze se sklenicemi, které mají víčka na závit! S těmi druhými nemám zkušenost, ale mělo by to jít také.

Takže se ničeho nebojte a směle do toho!!! Vlastní okurky jsou k nezaplacení!!!

Pokud si s něčím nebudete vědět rady nebo něco nechápete, napište mi do komentářů dolů pod recept a já Vám moc ráda na vše odpovím a poradím!!!

 

DOBROU CHUŤ!!!

 

 

- šuplík vyndáme a vše důkladně omyjeme jarem. Co jde rozebereme.

- šuplík vyndáme a vše důkladně omyjeme jarem. Co jde rozebereme.“

- pračku nastavíme na vyvářku a pak přilijeme litr octa

- pračku nastavíme na vyvářku a pak přilijeme litr octa“

- do pračky vložíme maximálně 5kg okurek!!!

- do pračky vložíme maximálně 5kg okurek!!!“

- vypneme ždímání, zmenšíme otáčky, teplotu dáme na nulu a zapneme program máchání

- vypneme ždímání, zmenšíme otáčky, teplotu dáme na nulu a zapneme program máchání“

- a už myjeme

- a už myjeme“

- když jsou okurky umyté, nastavíme program na vypouštění vody

- když jsou okurky umyté, nastavíme program na vypouštění vody“

- umyté okurky ještě namočím do dřezu, aby vyplavaly rozdrcené květy z okurek

- umyté okurky ještě namočím do dřezu, aby vyplavaly rozdrcené květy z okurek“

- sklenice dávám večer omýt do myčky

- sklenice dávám večer omýt do myčky“

- a takových ještě asi osm přepravek dělám každým rokem

- a takových ještě asi osm přepravek dělám každým rokem“

- nachystáme si lák...ten vzadu je hotový, vpředu ještě nee - musí se to bílé rozpustit

- nachystáme si lák…ten vzadu je hotový, vpředu ještě nee – musí se to bílé rozpustit“

- cibuli nakrájíme na kolečka a cibuli na půlkolečka

- cibuli nakrájíme na kolečka a cibuli na půlkolečka“

- velké okurky nakrájíme na centimetrové plátky

- velké okurky nakrájíme na centimetrové plátky“

- také můžeme okurky pokrájet na půlky nebo čtvrtky

- také můžeme okurky pokrájet na půlky nebo čtvrtky“

- okurky naskládáme do sklenic, přihodíme mrkev, cibuli, kopr

- okurky naskládáme do sklenic, přihodíme mrkev, cibuli, kopr“

- zalijeme teplým lákem

- zalijeme teplým lákem“

- zavaříme v horkovzdušné troubě a do druhého dne otočíme dnem vzhůru

- zavaříme v horkovzdušné troubě a do druhého dne otočíme dnem vzhůru“

- takhle dvoubarevné okurky vytáhneme, ale pak dojdou a jsou úžasně křupavé

- takhle dvoubarevné okurky vytáhneme, ale pak dojdou a jsou úžasně křupavé“

- tak to jsou loňské okurky v celku

- tak to jsou loňské okurky v celku“

- a tady loňské řezy

- a tady loňské řezy“

- tohle DEKO používám

- tohle DEKO používám“

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

2 Responses

  1. Marie napsal:

    Zdravím Jitko, určitě vyzkouším, vypadá to bombově, krásně srozumitelně popsáno a zdokumentováno! Nemáte zkušenost se zavařováním masa v horkovzdušné troubě? M.

    • Jitule napsal:

      Děkuju Maruško. No…jak dělávám domácí vepřovku, tak ji nezavařuji. Ale i maso se dělá stejně jako okurky a jiné kompoty…tj. velká 720ml sklenice 10-12 minut a menší 6-8 minut. Každá trouba hřeje jinak, takže si to musíte vyzkoušet jak ta Vaše… :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>