SUROVINY
1 hlávka bílého zelí (asi 2,5kg)
4ks červené papriky
3ks cibule
5ks mrkve
400g cukru krupice
140g soli
400ml 8% octa
300ml slunečnicového oleje
POSTUP PŘÍPRAVY
Tahle čalamáda u nás frčí. Hodí se ke grilovanému masu, k hlavnímu jídlu do misky místo salátu a nebo jako obloha k minutkám. Není náročná na přípravu a nestojí svět.
Do velké mísy nakrouháme zelí, červenou papriku pokrájíme na nudličky, cibulku na půlkolečka a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Poté přidáme ocet, olej, cukr a sůl. Vše důkladně rukama promícháme. Mísu přikryjeme utěrkou a takto necháme čalamádu odležet do druhého dne, aby pustila šťávu.
Druhý den zeleninu dáme do sklenic (moc nepěchujte) a potom do každé sklenice nalijeme šťávu (tak nějak všude stejně). Uzavřeme víčky a sterilujeme.
Hotovou čalamádu zavařuji v horkovzdušné troubě 12 minut na maximum. Postup na zavařování v horkovzdušné troubě mám popsaný ZDE.
Z této dávky jsem měla 8 sklenic o objemu 720ml.
DOBROU CHUŤ!!!
- - všechnu zeleninu pokrájíme
- - promícháme a necháme do druhého dne odležet
- - druhý den máme plno šťávy
Dnes jsem zkoušela, čalamáda ještě není odleželá, ale už jsem musela ochutnat a musím uznat, že je vynikající. Díky za skvělý recept
Není zač. My ji teda milujeme i než uleží. Většinou jí dost zmizí než se zavaří.
Ahoj,
skleničky, má to nějaký význam? Tedy jestli to nějak pracuje…?!?
jen takový dotaz, proč nemám čalamádu moc pěchovat? Úplně moc nemusím poloplné/poloprázdné
Díky za info.
M.
Ahoj Michale. Nějaký význam to mít jistě bude. Bohužel neřeknu jaký. Měla jsem to tak už napsané ve starých receptech po babičce.
… a to by se mělo dodržet.
Když nad tím přemýšlím, tak asi proto, aby tam pak natekla dobře ta šťávička…
Díky moc!

Díky moc!!
Zkoušel jsem to tam nahňoucat (měl jsem málo skleniček) a vše dopadlo OK.
Vítečný recept, čalamádu jsem podle něj dělal už víckrát a je super!
M.
Není zač.
U nás taky frčí.
Ahoj, my ji vždy důkladně upěchovali, což děti milují, ale manža brblá, že není žádná voda. Tak jsem loni dělala obě varianty – „suché“ hodně upěchované do třetinek, „hodně mokré“ jen volně nacpané a zalité šťávou do sedmiček. Jen jsem musela přidělat „lák“ Manžel chce hóóódně šťávy. Dělala jsem asi z 10kg zelí. knedlo vepřo zélo si jinak představit neumím, dávám i jako základ pizzy, nebo jen opečený knedlík s cibulkou a zelí
Panečku, tomu říkám velká dávka!