“Vlčická čalamáda”

04

SUROVINY

1 hlávka bílého zelí (asi 2,5kg)

4ks červené papriky

3ks cibule

5ks mrkve

400g cukru krupice

140g soli

400ml 8% octa

300ml slunečnicového oleje

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Tahle čalamáda u nás frčí. Hodí se ke grilovanému masu, k hlavnímu jídlu do misky místo salátu a nebo jako obloha k minutkám. Není náročná na přípravu a nestojí svět.

Do velké mísy nakrouháme zelí, červenou papriku pokrájíme na nudličky, cibulku na půlkolečka a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Poté přidáme ocet, olej, cukr a sůl. Vše důkladně rukama promícháme. Mísu přikryjeme utěrkou a takto necháme čalamádu odležet do druhého dne, aby pustila šťávu.

Druhý den zeleninu dáme do sklenic (moc nepěchujte) a potom do každé sklenice nalijeme šťávu (tak nějak všude stejně). Uzavřeme víčky a sterilujeme.

Hotovou čalamádu zavařuji v horkovzdušné troubě 12 minut na maximum. Postup na zavařování v horkovzdušné troubě mám popsaný ZDE.

Z této dávky jsem měla 8 sklenic o objemu 720ml.

DOBROU CHUŤ!!!

 

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

8 Responses

  1. Pindružka napsal:

    Dnes jsem zkoušela, čalamáda ještě není odleželá, ale už jsem musela ochutnat a musím uznat, že je vynikající. Díky za skvělý recept

  2. Michal napsal:

    Ahoj,
    jen takový dotaz, proč nemám čalamádu moc pěchovat? Úplně moc nemusím poloplné/poloprázdné ;) skleničky, má to nějaký význam? Tedy jestli to nějak pracuje…?!?
    Díky za info. ;)

    M.

    • Jitule napsal:

      Ahoj Michale. Nějaký význam to mít jistě bude. Bohužel neřeknu jaký. Měla jsem to tak už napsané ve starých receptech po babičce. :D … a to by se mělo dodržet. ;) Když nad tím přemýšlím, tak asi proto, aby tam pak natekla dobře ta šťávička…

  3. Ivana napsal:

    Ahoj, my ji vždy důkladně upěchovali, což děti milují, ale manža brblá, že není žádná voda. Tak jsem loni dělala obě varianty – „suché“ hodně upěchované do třetinek, „hodně mokré“ jen volně nacpané a zalité šťávou do sedmiček. Jen jsem musela přidělat „lák“ Manžel chce hóóódně šťávy. Dělala jsem asi z 10kg zelí. knedlo vepřo zélo si jinak představit neumím, dávám i jako základ pizzy, nebo jen opečený knedlík s cibulkou a zelí

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>