„Švestková povidla pečená v troubě“ - naprostá BOMBA!!!
SUROVINY
2kg švestek, 2 polévkové lžíce octa, 50dkg cukru krystal, 1/2 čajové lžičky mleté skořice, 3 roztlučené hřebíčky, 4 polévkové lžíce rumu
POSTUP PŘÍPRAVY
Z této dávky jsem měla dvě velké sklenice o objemu 720ml.
Švestky umyjeme a vypeckujeme, dáme je na plech (ten klasický s vyšším okrajem, jak je u každé trouby) a pokapeme je octem. Takto dáme péct do předehřáté trouby na 250°C na 25 minut. BĚHEM PEČENÍ ŠVESTKY ANI JEDNOU NEMÍCHÁME!!! Po uvedené době švestky posypeme 25dkg krystalového cukru a dáme péct na 15 minut. Po 15-ti minutkách švestky opět posypeme cukrem a dáme ještě na dalších 15 minut péct do trouby. A je hotovo…švestky by měli mít kolem sebe trochu šťávičky (pokud se vám zdá, že šťávičky je hodně, tak povidla nechte ještě o 5-10 minut déle v troubě), ale po vytažení z trouby je za chvíli ze šťávy hustý sirup. Povidla přelijeme do vyšší nádoby, přidáme skořici, roztlučený hřebíček, rum a vše důkladně ponorným mixérem rozmixujeme. Už během mixování povidla krásně zhoustnou a poté je hned přendáme do sklenic, zavíčkujeme a do druhého dne otočíme dnem vzhůru. Nesterilujeme. Povidla krásně ztuhnou a chuťově jsou naprosto nejlepší, které jsem kdy jedla a s kupovanými se vůbec nedají srovnávat!
Poznámka: Povidla jsem dělala stejným způsobem, jen jsem udělala rovnou dva plechy, které jsem dala do trouby nad sebe a zapla horkovzuch. Takže byla paráda, že ve stejném čase jsem měla rovnou dvě dávky povidel.
Všem moc doporučuji, je to lahoda a už nikdy více nebudete kupovat!
DOBROU CHUŤ!!!
ZDROJ: www.mimibazar.cz … Zuzka J. (zjelenice) ID 25040
Dobrý den ty povidla budu dělat a zkusím i jiné recepty máte tam zajímavé recepty.
Dobrý večer, právě jsem dovařila tři dávky povidel a konstatuji, že znám dost receptů na povidla, ale takhle fantastický recept jsem viděla poprvé. Díky.
Dnes jsem poprvé vyzkoušela Váš recept a su nadšená. Moc děkuji. Povidla teměř bez práce a takový luxus.
Jitka
DĚKUJI!
Vyzkoušela jsem podle vašeho receptu upéct povidla.
Je to výborný nápad,jsem velice spokojená a moc vám děkuji,
za uveřejnění receptu..Z jedné várky mám 9 přesnídávkových skleniček.
Zdravím Ludmila.
Děkuji. My je milujeme a já proto, že jsou téměř bez práce.
Povidla jsou skvělý, ale teď bádám nad tím, jak umeju ten plech
Díííííííky. Ten plech jde omýt normálně v myčce a nebo nech přes noc odmočit.
Jituš,někde jsem viděla,že máš popisovou tužku,chtěla bych se zeptat,jde pak smazat? a jaká to přesně je? díky Marie
Ahoj. Ano. Jdi normálně do papírnictví a řekni, že chceš křídovou tužku na výlohy. Tu jsem si koupila včera a jde omýt. Ta první je na bázi spreje a musí se omýt ředidlem.
Dobrý den, musím napsat svůj postřeh. Od loňského roku mám váš recept uložený a je naprosto famozní. Letos je budu dělat zase a nic jiného zkoušet nebudu.
To mě moooc těší! Dííííííky!
Tak to jsem ráda. Mě švestky teprve dozrávají. Tady v Krkonoších máme vše opožděné. Teď jsem dělala marmošku ze žlutých blum, kompot, momentálně dělám okurky, pak musím zpracovat na povidla a štrůdl letní jablíčka a hned potom budou na řadě švestky. Vždycky to tak nějak vyjde, že to navazuje.
Dobrý den.
Chci se zeptat,jak dlouho vydrží povidla,když se nemusí zavařovat? Jestli je musím mít v ledničce nebo vydrží i normálně ve skřínce?
Díky moc za odpověď. Pavlína
Ahoj. Takto dělaná povidla mi vydrží i dva roky. Mám vyzkoušené je mít ve sklepě a nikdy se mi nezkazila.
Hotovo! Čtyři velké + jedna malá sklenička z dvojité dávky.Chuťově výborné, určitě zkuste.
Paráda! Díky.
Právě jsem udělala povidla podle vašeho receptu, nevím kde jsem udělala chybu, všechno jsem přesně dodržela a přesto kraje mám úplně spálené, prostředek dobrý a tak mám po svém úsilí jen skleničku po tatarce. A zůstal mi připálený plech a tak půjdu hledat další recept na jeho mytí. Asi mi peče dost trouba, ještě po přidání druhého cukru to vypadalo moc dobře.
Ahoj Jitko.
Každá trouba peče jinak a taky jde jinak nastavit…když po přidání druhého cukru bylo ještě vše normální, tak potom už to dál budeš muset pohlídat (pokud to tedy zkusíš ještě jednou). Já bych to nevzdávala! A měla jsi ZAPNUTÝ HORKOVZDUCH??? Jitule.
Povidla podle toho receptu jsem dělala předloni. Byla jsem naprosto nadšená, nejlepší povidla, co jsem kdy jedla. Loni švestky nebyly. Ty letošní právě dozrávají a už se těším, jak jdu zase na to! Mňam! Těším se mimo jiné na tu vůni, která se line při mixování.
Také už postupně zdělávám švestky. Zatím jsem stihla 5 várek…
Jo a naše povidla nevydržela ani do Vánoc, všechno jsme to rozdali (s velkým ohlasem) anebo snědli!
SUPER!
zdravím,když mám jen jeden plech,mám mít zapnutý horkovzduch ?
děkuji za odpověď
Dáša
Dášo,
pokud je jeden plech, tak se horkovzduch NEZAPÍNÁ.
Dobry den, povidla jsou uplne uzasna, tento rok jsem je pekla uz 3x (a vzdy dvojte mnozstvi
) a sklenicky se stale nekam ztraceji :), diky za recept, Eva
U nás taky podezřele mizí.
Zkusila jsem dnes přesně podle receptu a úplně super se pekly.Mixla jsem je v mixéru….za mě…nejsem zvyklá na tak sladké,příště dám méně cukru i rumu,ale musím autorku pochválit,za super úžasný recept.Děkuji za ulehčení práce!:-))
Ahojky. Jasně, že si to každý může upravit dle svých chutí. Jsem ráda, že se povidla povedla.
Dobrý den, právě jsem vytáhla z trouby první várku, povidla voní i chutnají výborně, vařila jsem již loni, měla jsem taky připečený plech. Teď jsem někde vyčetla a zkusila – vyložit plech pečícím papírem i boky, je to super, vyzkoušejte:)
Ahoj Jarko. Děkuji za bezva nápad. Sice se mi plech nikdy nepřipekl, ale ráda vyzkouším.
Hezký den,tak jsem dodělala,je to suprový recept,moc děkuju,i ten plech se krásně umyl,povidla nemají konkurenci!!!!A to jsem už jich něco vyskoušela,Jitule máte za 1*****!
To mě moooc těší!
Dnes jsem vyzkoušela a super…mňam !!! všechny Vaše recepty využívám…jen na plech jsem použila pečící papír trošku namokřený vodou a plech čistý jako nepoužitý…. Jitu máte 1*****.
To mě moooc těší Gábi! Díky.
Skvělý recept, Loni jsem dělala asi z 10 kg a bez cukru, švestky byly strašně sladký, na pečícím papíru a jen asi 2x jsem jen zlehka objela špachtlí okraj plechu, kde se to lehce připalovalo. Stejně jsem dělala i jablečný, ale ty mají tendenci utíkat z plechu, Švestky se ani nehnuly
Paráda!
zdravím,
zkoušela jste jablečný povidla v troubě? Švestková povidla se povedla,super….
Dáša
Jablečná povidla jsem v troubě nezkoušela. Recept na ně mám na stránkách – je výborný!
Dnes jsem poprvé ve svém věku a to už mi je opravdu dost, dělala povidla dle Vašeho receptu a mohu jenom potvrdit jsou výborná dělala jsem je přesně jak popisujete a povedlo se měla jsem z nich radost.Zítra udělám další várku také dávám 1*
Zdravím,
.
.
vyzkoušen Váš receptík dala pečící papír na radu zde v komentářích
Opravdu luxusní skoro bez práce už mám 2 dávečky
Děkuji Evaܓ
Paráda. To jsem ráda!
Dobrý den,dnes jsme zkoušeli Váš recept na povidla.Podle jiných receptů je to rychlovka .Dneska dvě dárky a zítra pokračujeme☆☆☆☆☆☆☆
Dobrý den,povidla jsem dělala již z loňské sklizně švestek a jsou výborná.Potřebovala jsem si pouze osvěžit recept tak jsem si ho tady vyhledala díky je to úžasné a téměř bezpracné.
Zdravím! Já dělám povidlí tak,že nejdřív vestky bez pecek volně naskládám do zavařovací sklenice a dám na 3 min.do mikrovlnky,aby pustily šťávu.Pak je teprv vyleji na plech a pozvolna peču a když si vzpomenu zamíchám a přídávám cukr. Ještě – když je vypeckovávám tak je rozkrojím napříč, vznik- nou čtvrky.
…..nemusím mixovat – ony ty kousky slupek jsou dobrý !
Dekuji za recept. Dovoluji si k nemu dat nekolik komentaru. Cukru je v receptu, podle meho nazoru, prilis mnoho. Susene svestky obsahuji az 75% sacharidu… Tepelnou upravou se v tomto pripade odparuje ze svestek voda. Da se odhadnout, ze pri 2 kg je ve vyslednych povidlech cca 0,8-1kg sacharidu. Kdyz k tomu pridate jeste dalsich 0,5 kg podle receptu tak jite pouze cukr. Tudiz jsem mnozstvi cukru snizil na 1/3. Bohate staci. Peceni v troube je mnohem pracnejsi nez ohrev v hrnci. Cas, namaha a nepohodli stravene cistenim plechu (2ks, i presto ze byly vylozeny papirem) a trouby jsou mnohonasobne horsi (slabe slovo-je to desny opruz) nez pri uvareni v hrnci. Pri peceni v troube pouzijete 2x plech (1 nema smysl davat do trouby), idealne jeste jeden uplne dolu aby se vam strikajici kapky nepripalily o dno, nadobu na mixovani, mixer, troubu, varecku. Tohle vsechno musite umit vcetne trouby, coz je velky zazitek. Pri vareni v hrnci pouzijete: hrnec, mixer, varecku. Sporak, pokud nejste uplne levi, nezaspinite, troubu garantovane ano (hlavne kdyz si date horkovzduch). O ekonomice ani nemluve- spotreba vody a energii je nasobne horsi. No a experimentatori mohou zkusit pridat do povidel trochu podrceneho kardamomu, uvidite, resp ucitite.
Nechápu váš elaborát na tento recept. Buď to tak děláte nebo neděláte. Já je tak dělám…a chutnají. O to jde a pokud si recept upravíte k obrazu svému, tak to je jen vaše věc.
Dnes som sa k tomuto receptu odhodlala a práve teraz sa u mňa doma šíri vôňa slivkového lekváru
Dnes 30.8.2016 vcera jsem udelala prvni varku povidel podle vaseho receptu no neco luxusniho doporucuji a na plech pecici papir,ted delame druhou varku:-)
Dobrý den, dnes byla premiéra Vašich úúúúžasnýýýých povidel. S pečícím papírem dopadlo vše výborně :-)! Moc Vám děkuji za skvělý a rychlý recept. Už teď jsou mým favoritem :-):-):-)! Jen se bojím, že se jara nedočkají :-):-):-)!
Dobrý den , ráda bych se zeptala dělala jsem tento recept neboť se mi zdál rychlí a tak mám již 2 dávky ale ani jedna není že by úplně byla tuhá. Tak se chci včas zeptat zda nějaká chyba nebo to tak je. prosím o rychlou radu dokud je dost švestek a mám čas to ještě znova zkusit děkuji.
Zdeni,
někdy švestky pustí víc vody a tak ten čas v receptu zcela nesedí. Já už to mám vychytané a poznám to. Jakmile uplyne posledních 15 minut a mezi švestkami ti přijde, že je ještě dost šťávy, tak to nech o třeba dalších 5 minutek déle v troubě. Pak uvidíš a pokud se šťáva zredukuje a už jí není tolik, tak můžeš mixovat. Musí se to vychytat…
Jinak já třeba jednu dávku nechávám schválně takto tekutější, protože je to žrádlo do palačinek.
Dobrý cen, včera jsme udělal z dávky 6kg dle Vašeho receptu nelze mu nic vytknout, dělal jsem to na 230 stupních, vše jak má být spokojenost, ještě jak to dlouho vydrží to nemám ověřeno, děkuji
Super, to mě těší!
Dobrý den,
kam moje paměť sahá, vaříme povidla v kotle (dávka cca 120 kg ovoce) , topí se dřevem a několik hodin se bez přestání míchají, aby se nepřipálila. Nikdy se do nich nic nepřidává a na žádlé odležení se nečeká. Proto mi uniká význam octa a cukru i případný zákaz míchání. Podle této zkušenosti vařím povidla v troubě: ovoce i s peckami nasypu do pekáčů, nechám rozvařit (cca 200 stupňů jednu hodinu), přecedím pomocí kuchyňského cedníku a silikové stěrky tak, že mi zůstanou v cedníku pecky , vzniklý „lekvar“ dám zpět do trouby na cca 130 stupňů a nechám dále provařovat tak dlouho, až za vařeškou zůstává cestička. Do kotle se přidává na 120 kg ovoce 1/4 kila čerstvého másla, prý „aby měly barvu a svítily sa“ ,takže před dokončením přidám na 10 kilo ovoce lžíci másla, ale není potřeba. Míchám „sem tam“. Získáte povidla, jako byste je vařili tradičním způsobem v kotle, bez rizika připálení.