„Švestková povidla pečená v troubě“


„Švestková povidla pečená v troubě“ - naprostá BOMBA!!! 

SUROVINY

2kg švestek, 2 polévkové lžíce octa, 50dkg cukru krystal, 1/2 čajové lžičky mleté skořice, 3 roztlučené hřebíčky, 4 polévkové lžíce rumu

POSTUP PŘÍPRAVY

Z této dávky jsem měla dvě velké sklenice o objemu 720ml.

Švestky umyjeme a vypeckujeme, dáme je na plech (ten klasický s vyšším okrajem, jak je u každé trouby) a pokapeme je octem. Takto dáme péct do předehřáté trouby na 250°C na 25 minut. BĚHEM PEČENÍ ŠVESTKY ANI JEDNOU NEMÍCHÁME!!! Po uvedené době švestky posypeme 25dkg krystalového cukru a dáme péct na 15 minut. Po 15-ti minutkách švestky opět posypeme cukrem a dáme ještě na dalších 15 minut péct do trouby. A je hotovo…švestky by měli mít kolem sebe trochu šťávičky (pokud se vám zdá, že šťávičky je hodně, tak povidla nechte ještě o 5-10 minut déle v troubě), ale po vytažení z trouby je za chvíli ze šťávy hustý sirup. Povidla přelijeme do vyšší nádoby, přidáme skořici, roztlučený hřebíček, rum a vše důkladně ponorným mixérem rozmixujeme. Už během mixování povidla krásně zhoustnou a poté je hned přendáme do sklenic, zavíčkujeme a do druhého dne otočíme dnem vzhůru. Nesterilujeme. Povidla krásně ztuhnou a chuťově jsou naprosto nejlepší, které jsem kdy jedla a s kupovanými se vůbec nedají srovnávat!

Poznámka: Povidla jsem dělala stejným způsobem, jen jsem udělala rovnou dva plechy, které jsem dala do trouby nad sebe a zapla horkovzuch. Takže byla paráda, že ve stejném čase jsem měla rovnou dvě dávky povidel.

Všem moc doporučuji, je to lahoda a už nikdy více nebudete kupovat!

DOBROU CHUŤ!!!

ZDROJ: www.mimibazar.cz … Zuzka J. (zjelenice) ID 25040

- omyté a vypeckované švestky dáme na plech a pokapeme octem

- omyté a vypeckované švestky dáme na plech a pokapeme octem“

- 25-ti minutách švestky posypeme cukrem, necháme péct 15 minut a poté ještě jednou opakujeme

- 25-ti minutách švestky posypeme cukrem, necháme péct 15 minut a poté ještě jednou opakujeme“

- po vytažení z trouby

- po vytažení z trouby“

- povidla přelijeme do vyšší nádoby, přidáme koření a ponorným mixérem důkladně rozmixujeme

- povidla přelijeme do vyšší nádoby, přidáme koření a ponorným mixérem důkladně rozmixujeme“

- hotová povidla, krásně hustá

- hotová povidla, krásně hustá „

- povidla přendáme do sklenic, zavíčkujeme a do druhého dne otočíme dnem vzhůru

- povidla přendáme do sklenic, zavíčkujeme a do druhého dne otočíme dnem vzhůru“

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

57 Responses

  1. Eva Rafajová napsal:

    Dobrý den ty povidla budu dělat a zkusím i jiné recepty máte tam zajímavé recepty.

  2. Ebrová Jaroslava napsal:

    Dobrý večer, právě jsem dovařila tři dávky povidel a konstatuji, že znám dost receptů na povidla, ale takhle fantastický recept jsem viděla poprvé. Díky.

  3. Jitka napsal:

    Dnes jsem poprvé vyzkoušela Váš recept a su nadšená. Moc děkuji. Povidla teměř bez práce a takový luxus. :) Jitka

  4. Ludmila napsal:

    Vyzkoušela jsem podle vašeho receptu upéct povidla.
    Je to výborný nápad,jsem velice spokojená a moc vám děkuji,
    za uveřejnění receptu..Z jedné várky mám 9 přesnídávkových skleniček.
    Zdravím Ludmila.

  5. vlci napsal:

    Povidla jsou skvělý, ale teď bádám nad tím, jak umeju ten plech :-)

  6. Marie napsal:

    Jituš,někde jsem viděla,že máš popisovou tužku,chtěla bych se zeptat,jde pak smazat? a jaká to přesně je? díky Marie

    • Jitule napsal:

      Ahoj. Ano. Jdi normálně do papírnictví a řekni, že chceš křídovou tužku na výlohy. Tu jsem si koupila včera a jde omýt. Ta první je na bázi spreje a musí se omýt ředidlem.

  7. Vanda napsal:

    Dobrý den, musím napsat svůj postřeh. Od loňského roku mám váš recept uložený a je naprosto famozní. Letos je budu dělat zase a nic jiného zkoušet nebudu.

  8. Jitule napsal:

    Tak to jsem ráda. Mě švestky teprve dozrávají. Tady v Krkonoších máme vše opožděné. Teď jsem dělala marmošku ze žlutých blum, kompot, momentálně dělám okurky, pak musím zpracovat na povidla a štrůdl letní jablíčka a hned potom budou na řadě švestky. Vždycky to tak nějak vyjde, že to navazuje. :)

  9. Pavlína napsal:

    Dobrý den.
    Chci se zeptat,jak dlouho vydrží povidla,když se nemusí zavařovat? Jestli je musím mít v ledničce nebo vydrží i normálně ve skřínce?
    Díky moc za odpověď. Pavlína

  10. Lenka napsal:

    Hotovo! Čtyři velké + jedna malá sklenička z dvojité dávky.Chuťově výborné, určitě zkuste.

  11. Jitka napsal:

    Právě jsem udělala povidla podle vašeho receptu, nevím kde jsem udělala chybu, všechno jsem přesně dodržela a přesto kraje mám úplně spálené, prostředek dobrý a tak mám po svém úsilí jen skleničku po tatarce. A zůstal mi připálený plech a tak půjdu hledat další recept na jeho mytí. Asi mi peče dost trouba, ještě po přidání druhého cukru to vypadalo moc dobře.

    • Jitule napsal:

      Ahoj Jitko.
      Každá trouba peče jinak a taky jde jinak nastavit…když po přidání druhého cukru bylo ještě vše normální, tak potom už to dál budeš muset pohlídat (pokud to tedy zkusíš ještě jednou). Já bych to nevzdávala! A měla jsi ZAPNUTÝ HORKOVZDUCH??? Jitule.

  12. Ivana napsal:

    Povidla podle toho receptu jsem dělala předloni. Byla jsem naprosto nadšená, nejlepší povidla, co jsem kdy jedla. Loni švestky nebyly. Ty letošní právě dozrávají a už se těším, jak jdu zase na to! Mňam! Těším se mimo jiné na tu vůni, která se line při mixování. :-)

  13. Ivana napsal:

    Jo a naše povidla nevydržela ani do Vánoc, všechno jsme to rozdali (s velkým ohlasem) anebo snědli!

  14. Dáša napsal:

    zdravím,když mám jen jeden plech,mám mít zapnutý horkovzduch ?
    děkuji za odpověď
    Dáša

  15. Eva napsal:

    Dobry den, povidla jsou uplne uzasna, tento rok jsem je pekla uz 3x (a vzdy dvojte mnozstvi :) ) a sklenicky se stale nekam ztraceji :), diky za recept, Eva

  16. Jarka napsal:

    Zkusila jsem dnes přesně podle receptu a úplně super se pekly.Mixla jsem je v mixéru….za mě…nejsem zvyklá na tak sladké,příště dám méně cukru i rumu,ale musím autorku pochválit,za super úžasný recept.Děkuji za ulehčení práce!:-))

  17. Jarka napsal:

    Dobrý den, právě jsem vytáhla z trouby první várku, povidla voní i chutnají výborně, vařila jsem již loni, měla jsem taky připečený plech. Teď jsem někde vyčetla a zkusila – vyložit plech pečícím papírem i boky, je to super, vyzkoušejte:)

  18. Zdena napsal:

    Hezký den,tak jsem dodělala,je to suprový recept,moc děkuju,i ten plech se krásně umyl,povidla nemají konkurenci!!!!A to jsem už jich něco vyskoušela,Jitule máte za 1*****!

  19. Gabi HK napsal:

    Dnes jsem vyzkoušela a super…mňam !!! všechny Vaše recepty využívám…jen na plech jsem použila pečící papír trošku namokřený vodou a plech čistý jako nepoužitý…. Jitu máte 1*****.

  20. Ivana napsal:

    Skvělý recept, Loni jsem dělala asi z 10 kg a bez cukru, švestky byly strašně sladký, na pečícím papíru a jen asi 2x jsem jen zlehka objela špachtlí okraj plechu, kde se to lehce připalovalo. Stejně jsem dělala i jablečný, ale ty mají tendenci utíkat z plechu, Švestky se ani nehnuly

  21. Dáša napsal:

    zdravím,
    zkoušela jste jablečný povidla v troubě? Švestková povidla se povedla,super….
    Dáša

  22. Růža napsal:

    Dnes jsem poprvé ve svém věku a to už mi je opravdu dost, dělala povidla dle Vašeho receptu a mohu jenom potvrdit jsou výborná dělala jsem je přesně jak popisujete a povedlo se měla jsem z nich radost.Zítra udělám další várku také dávám 1*

  23. Štaflík napsal:

    Zdravím,
    vyzkoušen Váš receptík dala pečící papír na radu zde v komentářích ;-) .
    Opravdu luxusní skoro bez práce už mám 2 dávečky :-) .
    Děkuji Evaܓ

  24. Miluna napsal:

    Dobrý den,dnes jsme zkoušeli Váš recept na povidla.Podle jiných receptů je to rychlovka .Dneska dvě dárky a zítra pokračujeme☆☆☆☆☆☆☆

  25. Jana napsal:

    Dobrý den,povidla jsem dělala již z loňské sklizně švestek a jsou výborná.Potřebovala jsem si pouze osvěžit recept tak jsem si ho tady vyhledala díky je to úžasné a téměř bezpracné.

  26. Nemeká E. napsal:

    Zdravím! Já dělám povidlí tak,že nejdřív vestky bez pecek volně naskládám do zavařovací sklenice a dám na 3 min.do mikrovlnky,aby pustily šťávu.Pak je teprv vyleji na plech a pozvolna peču a když si vzpomenu zamíchám a přídávám cukr. Ještě – když je vypeckovávám tak je rozkrojím napříč, vznik- nou čtvrky.

  27. Radio Gaga napsal:

    Dekuji za recept. Dovoluji si k nemu dat nekolik komentaru. Cukru je v receptu, podle meho nazoru, prilis mnoho. Susene svestky obsahuji az 75% sacharidu… Tepelnou upravou se v tomto pripade odparuje ze svestek voda. Da se odhadnout, ze pri 2 kg je ve vyslednych povidlech cca 0,8-1kg sacharidu. Kdyz k tomu pridate jeste dalsich 0,5 kg podle receptu tak jite pouze cukr. Tudiz jsem mnozstvi cukru snizil na 1/3. Bohate staci. Peceni v troube je mnohem pracnejsi nez ohrev v hrnci. Cas, namaha a nepohodli stravene cistenim plechu (2ks, i presto ze byly vylozeny papirem) a trouby jsou mnohonasobne horsi (slabe slovo-je to desny opruz) nez pri uvareni v hrnci. Pri peceni v troube pouzijete 2x plech (1 nema smysl davat do trouby), idealne jeste jeden uplne dolu aby se vam strikajici kapky nepripalily o dno, nadobu na mixovani, mixer, troubu, varecku. Tohle vsechno musite umit vcetne trouby, coz je velky zazitek. Pri vareni v hrnci pouzijete: hrnec, mixer, varecku. Sporak, pokud nejste uplne levi, nezaspinite, troubu garantovane ano (hlavne kdyz si date horkovzduch). O ekonomice ani nemluve- spotreba vody a energii je nasobne horsi. No a experimentatori mohou zkusit pridat do povidel trochu podrceneho kardamomu, uvidite, resp ucitite.

    • Jitule napsal:

      Nechápu váš elaborát na tento recept. Buď to tak děláte nebo neděláte. Já je tak dělám…a chutnají. O to jde a pokud si recept upravíte k obrazu svému, tak to je jen vaše věc.

  28. Jitka napsal:

    Dnes som sa k tomuto receptu odhodlala a práve teraz sa u mňa doma šíri vôňa slivkového lekváru

  29. Romana napsal:

    Dnes 30.8.2016 vcera jsem udelala prvni varku povidel podle vaseho receptu no neco luxusniho doporucuji a na plech pecici papir,ted delame druhou varku:-)

  30. Gábina napsal:

    Dobrý den, dnes byla premiéra Vašich úúúúžasnýýýých povidel. S pečícím papírem dopadlo vše výborně :-)! Moc Vám děkuji za skvělý a rychlý recept. Už teď jsou mým favoritem :-):-):-)! Jen se bojím, že se jara nedočkají :-):-):-)!

    • Jitule napsal:

      :D Chce to vyrobit více dávek. :D My měli letos hodně žlutých blum a tak jsem stejným postupem dělala i povidla z nich a teeeeda je to bomba! Vyzkoušej příště. ;)

  31. zdena napsal:

    Dobrý den , ráda bych se zeptala dělala jsem tento recept neboť se mi zdál rychlí a tak mám již 2 dávky ale ani jedna není že by úplně byla tuhá. Tak se chci včas zeptat zda nějaká chyba nebo to tak je. prosím o rychlou radu dokud je dost švestek a mám čas to ještě znova zkusit děkuji.

    • Jitule napsal:

      Zdeni,
      někdy švestky pustí víc vody a tak ten čas v receptu zcela nesedí. Já už to mám vychytané a poznám to. Jakmile uplyne posledních 15 minut a mezi švestkami ti přijde, že je ještě dost šťávy, tak to nech o třeba dalších 5 minutek déle v troubě. Pak uvidíš a pokud se šťáva zredukuje a už jí není tolik, tak můžeš mixovat. Musí se to vychytat…
      Jinak já třeba jednu dávku nechávám schválně takto tekutější, protože je to žrádlo do palačinek. ;)

  32. PEPA napsal:

    Dobrý cen, včera jsme udělal z dávky 6kg dle Vašeho receptu nelze mu nic vytknout, dělal jsem to na 230 stupních, vše jak má být spokojenost, ještě jak to dlouho vydrží to nemám ověřeno, děkuji

  33. Marie napsal:

    Dobrý den,
    kam moje paměť sahá, vaříme povidla v kotle (dávka cca 120 kg ovoce) , topí se dřevem a několik hodin se bez přestání míchají, aby se nepřipálila. Nikdy se do nich nic nepřidává a na žádlé odležení se nečeká. Proto mi uniká význam octa a cukru i případný zákaz míchání. Podle této zkušenosti vařím povidla v troubě: ovoce i s peckami nasypu do pekáčů, nechám rozvařit (cca 200 stupňů jednu hodinu), přecedím pomocí kuchyňského cedníku a silikové stěrky tak, že mi zůstanou v cedníku pecky , vzniklý „lekvar“ dám zpět do trouby na cca 130 stupňů a nechám dále provařovat tak dlouho, až za vařeškou zůstává cestička. Do kotle se přidává na 120 kg ovoce 1/4 kila čerstvého másla, prý „aby měly barvu a svítily sa“ ,takže před dokončením přidám na 10 kilo ovoce lžíci másla, ale není potřeba. Míchám „sem tam“. Získáte povidla, jako byste je vařili tradičním způsobem v kotle, bez rizika připálení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>