“Švestková chilli omáčka”

7

SUROVINY

1500g vypeckovaných švestek

500ml vinného octa

4 chilli papričky (použila jsem čerstvé)

4 stroužky česneku

1 čajová lžička soli

500g cukru krupice

4 roztlučené hřebíčky

asi 2cm čerstvého zázvoru

½ čajové lžičky mletého nového koření

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Omáčka je výborná ke steakům i ke grilovanému hermelínu.

Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozpůlíme. V hrnci ke švestkám přidáme vinný ocet, na kostičky pokrájený zázvor, česnek, chilli papričky (dala jsem dvě rozpůlené a vydlabané bez semínek a dvě na kolečka pokrájené i se semínky) a sůl.

Takto dusíme pod pokličkou za občasného míchání na el. sporáku č.4 (musí probublávat) po dobu 45 minut.

Poté přidáme cukr, ve hmoždíři roztlučené hřebíčky a mleté nové koření. Za občasného míchání takto vaříme ještě asi 40-50 minut bez pokličky. Po této době by se obsah v hrnci měl zredukovat asi o polovinu.

Nakonec horkou směs rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a ihned plníme do menších skleniček. Skleničky otočíme dnem vzhůru a takto necháme do druhého dne. Nezavařujeme.

S chilli papričkami opatrně. Ty moje ze zahrádky nejsou až tak moc pálivé, proto jsem použila čtyři kousky a omáčka je mírně pálivá. Kdo má rád víc ostré, přidá si papričky podle své chuti. Ale pozor…pálivost papriček je v omáčce cítit až po rozmixování!!!

DOBROU CHUŤ!!!

 

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>