„Řepa se zelím“


„Červená řepa se zelím“ - taaak žravá!!!

SUROVINY
1kg vařené řepy (15 minut vařit ve slupce a potom oloupat, jinak se vaří stejně jako brambory – do změknutí), 1kg čerstvého bílého zelí, 20dkg cibule, 250ml octa, 750ml vody, 2 lžíce soli, 2 a 1/2 lžíce cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Uvařenou a schladlou řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky, zelí na nudličky a cibuli na slabší půlkolečka. Zelí a cibuli smícháme a povaříme v nálevu z vody, octa, soli a cukru (na el. sporáku na č. 4 asi 5 minutek). Jakože si nejprve svaříme nálev a potom, když se začíná vařit, stáhneme plotnu na č. 4 a přidáme povařit zelí smíchané s cibulí. Poté nakrájenou řepu smícháme se zelím a sterilujeme.

Dělala jsem rovnou trojnásobnou dávku a mám 15 velkých720ml) sklenic.

Je to neskutečná dobrotka. Dělám ji každoročně (když mám teda dobrou úrodu), ale bohužel už není, takže až budu letos dělat, tak nafotím i obrázkový postup.

TIP: Jako přílohu už na talíři nebo v kompotové misce – smíchejte si řepu s tatarkou a budete se oblizovat až za ušima!!! My to zbožňujeme.

DOBROU CHUŤ!!!

PS: Pokud chcete zavařovat jako já v horkovzdušné troubě téměř bez práce, tak návod jak na to najdete v mých receptech u třešňového kompotu.

- řepu 15 minut vaříme ve vodě, potom slijeme vodu a necháme pod pokličkou ještě "dojít"

- řepu 15 minut vaříme ve vodě, potom slijeme vodu a necháme pod pokličkou ještě "dojít"“

- řepu oloupeme nožíkem jako když loupeme nové brambory (jde to lehce i prstama)

- řepu oloupeme nožíkem jako když loupeme nové brambory (jde to lehce i prstama)“

- a už je všechna oloupaná :-))

- a už je všechna oloupaná :-))“

- a řepu pokrájíme na kostičky

- a řepu pokrájíme na kostičky“

- používám bílé zelí

- používám bílé zelí“

- zelí nakrouháme nebo pokrájíme na slabé nudličky

- zelí nakrouháme nebo pokrájíme na slabé nudličky“

- cibuli si nakrájíme na slabá půlkolečka

- cibuli si nakrájíme na slabá půlkolečka“

- cibuli a zelí hodíme do nálevu

- cibuli a zelí hodíme do nálevu“

- pořádně promícháme, aby si zelí "sedlo"

- pořádně promícháme, aby si zelí "sedlo"“

- už 5 minutek povařené zelí a cibule v nálevu

- už 5 minutek povařené zelí a cibule v nálevu“

- zelí i s vodou smícháme s řepou

- zelí i s vodou smícháme s řepou“

- naplníme do sklenic

- naplníme do sklenic“

:-)))))

:-)))))“

- zbylou šťávou dolijeme sklenice (nelekejte se, sklenice nebudou plné šťávy!!! To je normální, má to tak být.)

- zbylou šťávou dolijeme sklenice (nelekejte se, sklenice nebudou plné šťávy!!! To je normální, má to tak být.)“

- zavaříme v horkovzdušné troubě na 250°C 12 minutek

- zavaříme v horkovzdušné troubě na 250°C 12 minutek“

... a do druhého dne necháme víčkem dolů

… a do druhého dne necháme víčkem dolů“

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>