“Mátová šťáva (sirup)”

5

SUROVINY

150g čerstvé máty

2l vody

3ks limetky

250g třtinového cukru

1250g cukru krupice

40g kyseliny citrónové

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Tuto šťávu doma ředíme klasicky vodou nebo sodovkou. Syn dělá výtečnou letní limonádu z citrusů, do které přidává tři lžíce této nebo bezové šťávy…takže lze použít i do míchaných nápojů.

Mátu omyjeme pod tekoucí vodou a nůžkami nastříháme na menší části, aby byl výluh co nejsilnější. V 5l hrnci přivedeme vodu do varu a vypneme. Ihned v ní rozmícháme cukr a kyselinu citrónovou a necháme 30 minut odpočinout. Poté do vody namočíme nastříhanou mátu. Přidáme omyté, na kolečka nakrájené limetky a takto dáme do chladu luhovat po dobu 36 hodin.

Po uplynulém čase šťávu slijeme přes plátýnko (já používám utěrku nebo látkovou plenu), nalijeme do sklenic a sterilujeme. Já zavařuji v horkovzdušné troubě na 250°C po dobu 12 minut se zapnutým horkovzduchem.

Z jedné dávky jsou asi 4 velké 720ml sklenice.

Jak zavařuji v horkovzdušné troubě mám popsané ZDE.

DOBROU CHUŤ!!!

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>