“Maminčina čalamáda do kbelíku”

10

SUROVINY

2 kg bílého zelí (hlávka)

500g nedozrálých zelených rajčat

500g červené papriky nebo trikolora

250g cibule

250g mrkve

15dkg cukru krupice

100ml slunečnicového oleje

250ml octa

½ sáčku Deka

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Na tuto čalamádu lze použít i červené zelí. Paprika je v maminčině původním receptu jen červená, ale mám ráda barvy a tak kupuji červenou, žlutou i zelenou (trikoloru). Mamka ji dělávala, když jsem byla malá. Teď ji dělávám já a to většinou z dvojité dávky (je děsně žravá).

Čalamádu lze připravit stejným způsobem i bez rajčat!

Je to velmi jednoduché. Zelí nakrouháme, papriky pokrájíme na nudličky, mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli nakrájíme na půlkolečka a rajčátka na kolečka.

Vše dáváme do smaltovaného kbelíku (postačí i plastová mísa) a poté přidáme zbytek ingrediencí. Všechno důkladně rukama promícháme a zatížíme kbelíkem vody nebo postačí větší miska (záleží jaké děláte množství čalamády). Přikryjeme víkem (přetáhneme utěrkou) a takto necháme 48h v chladu odpočívat.

Když po dvou dnech čalamáda pustí dost šťávy, tak ji naplníme do sklenic (moc nepěchujeme) a šťávu tak nějak rovnoměrně rozdělíme do sklenic. Skladujeme ve sklepě.

NEMUSÍ SE ZAVAŘOVAT!

Z této dávky jsem měla 6ks sklenic o objemu 720ml.

DOBROU CHUŤ!!!

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

1 Response

  1. Gábina napsal:

    Tedy ta čalamáda už na pohled vypadá chutně, hned bych si dala ;o)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>