“Džem z rebarbory podle tchýňule”

09

SUROVINY

1700g oloupané a pokrájené rebarbory

1000g želírovacího cukru Dr. Oetker 2:1

2 konzervy ananasu (váha jedné je 560g)

2 plné hrsti vlašských ořechů

2 polévkové lžíce vody

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept mám od své tchýňule a všem ho moc doporučuji. Je to naprosto bombový džem, který nikde nekoupíte! Tchán ho miluje i jen tak s piškotama. :) Tato uvedená dávka v receptu jde udělat i poloviční, kdyby chtěl někdo jen na zkoušku.

Rebarboru oloupeme (dělám škrabkou na brambory) a pokrájíme ji na asi 1cm dlouhé kousky. Poté ji všechnu nasypeme do velkého 5l hrnce a podlijeme dvěma lžícemi vody. Elektrický sporák mám na č.4 a za stálého míchání ji pozvolna zahřívám až začne pouštět šťávu.

Jakmile je šťávy v hrnci tolik, že je za vařečkou vidět široká stopa, tak je pravý čas do hrnce nasypat želírovací cukr. Důkladně ho promícháme s rebarborou a dále přidáme nadrobno pokrájený nebo nasekaný ananas.

Za stálého míchání džem přivedeme k varu a pak vaříme 5 minut (po celou dobu sbíráme pěnu). Po uplynulé době přidáme ještě nasekané vlašské ořechy a minutku mícháme. Poté si na malý talířek dáme lžičku džemu a pokud je po vychladnutí tuhý, tak můžeme plnit do skleniček (ještě se mi nestalo, že by mi neztuhl).

Skleničky naplněné džemem uzavřeme víčky a do druhého dne necháme otočené dnem vzhůru. Nezavařuji…stejně do Vánoc nemá šanci. :D

DOBROU CHUŤ!!!

 

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>