„Domácí kysané zelí“


„Domácí kysané zelí od Zdeničky“ - vitamínová bomba!!! 

SUROVINY

Na 20l zelák: 15kg krouhaného bílého zelí, 1 a půl sáčku celého kmínu, 20dkg soli, 6 zimních jablek

POSTUP PŘÍPRAVY

Zelí kupuji již nakrouhané, ale můžete koupit jen hlávky a nakrouhat sami. Jablka MUSÍ být zimní na uskladnění!!!

Jablka zbavíme šťopky a pořádně omyjeme pod studenou vodou. Nakrouhané zelí hodíme do vany (my používáme dětskou vaničku), přisypeme sůl a začneme šlapat. Zelí je studené, tak doporučuji si vzít hodně teplé ponožky a obalit do silného igeliťáku a nebo nejlépe dvou. ;-) Zelí šlapeme tak dlouho, dokud nezmenší svůj objem asi na čtvrtinu původního objemu (viz. foto). Potom přisypeme kmín a důkladně promícháme. Takto nachystané zelí přendáváme do vymytého zeláku (vymývá se buď vodou s octem nebo slanou vodou). Zelí musíme do zeláku pořádně napěchovat, nejlepší je, když ho ještě vždy malé dítě do zeláku našlape. :-) Když je zelák téměř plný, tak rozprostřeme ta jablíčka a na ně dáme poslední vrstvu zelí. Opět ušlápneme a zalijeme vodou, kterou jsme ze zelí vyšlapali tak, aby bylo vše ponořené. Zavřeme víkem a zalijeme vodou, aby tam nešel vzduch. Za 4 dny to jdeme omrknout. Zelí do sebe vcucne dost té vyšlapané vody, takže ji zase dolijeme tak, aby bylo vše ponořené. Dolévali jsme všechnu vodu, kterou jsme si schovali do lednice (viz. níže). Pak už zelí 3 týdny neotvíráme (popř. mrkneme, zda není potřeba dolít další vyšlapanou voduvodu – u nás nebylo třeba) a za tři týdny můžeme konzumovat. :P

Zbylou vyšlapanou vodu nevyhazujeme! Slijeme ji do hrnce a necháme přejít varem (jinak by začala kvasit a to nechceme), po schladnutí pak nalijeme do plastové nebo skleněné lahve a uschováme do ledničky na případné dolévání!!! My měli asi 1,5l na dolití.

DOBROU CHUŤ!!!

- 15kg nakrouhaného zelí

- 15kg nakrouhaného zelí“

- šlapal Honzíček v důkldně omytých holinkách :-)))

- šlapal Honzíček v důkldně omytých holinkách :-)))“

- já šlapala v igeliťácích :-))) brrr zima!

- já šlapala v igeliťácích :-))) brrr zima!“

- rozrovnáme omytá jablíčka

- rozrovnáme omytá jablíčka“

- dáme poslední vrstvu zelí a dolijeme vyšlapanou vodou

- dáme poslední vrstvu zelí a dolijeme vyšlapanou vodou“

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

7 Responses

  1. Vladimír napsal:

    Zdeničko, dávám ještě 2 kg cibule. Co ale nechápu je to šlapání ve vaničce – naprosto zbytečná práce. Šlape se až nahotovo do kádí ( pokud jsou na to dost velké ), většinou se ale jen důkladně pěchuje rukou do našich kameninových dvacíteček, aby se vytěsnil vzduch ! Zelí, sůl, kmín a cibuli stačí ve vaničce smíchat a půlhodinku počkat – osolené zelí pustí šťávu úplně samo, a pak se pěchuje téměř samo.

    • Jitule napsal:

      My to prostě takhle máme vychytané. Zrovna včera včera jsme nakládali nové zelíčko. Už se těšíme až bude. :)

    • Ivana napsal:

      Vladimíre, možná šlapete do kádě, ale do soudku se mi noha nevejde a nevejde. Takže také si ho nejprve předšlapu ve vaničce a pak už se mi lépe pěchuje do soudku – je poddajnější a upěchuji i svou něžnou ručkou, aniž by byly mezery se vzduchem. A vzhledem k tomu, že nám zelí vydrželo od listopadu do začátku října, asi to nebylo úplně špatně naložené

  2. Jana napsal:

    Každý rok děláme zelí podle Jitulky a máme ho nej ze vsi. Příští týden jedeme pro krouhané a jdeme opet nakládat podle Jitulky . SUPER ZELÍ.

  1. 21.4.2015

    […] Je opravdu výborný! Většinou pečeného králíka podávám s domácím houskovým knedlíkem a domácím kysaným zelím. Jak zelí vařím najdete […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>