“Domácí vepřová konzerva”

7

SUROVINY:

1kg vepřového bůčku bez kosti s kůží (prorostlejšího)

1,5kg vepřového plecka (může být prorostlejší)

½ čajové lžičky mletého bílého pepře

3 čajové lžičky Pragandy (kdo nechce, může dát mořskou sůl)

1 čajová lžička celého kmínu

2 čajové lžičky moučkového cukru

2 čajové lžičky sušeného česneku nebo 3-4 stroužky čerstvého

500ml vody

 

POSTUP PŘÍPRAVY:

Z této dávky jsem měla 4 velké sklenice o objemu 720ml a jednu asi do čtvrtky.

Kůži z bůčku odřízneme a dáme ji bokem. Maso nakrájíme na kostičky o velikosti asi 3x3cm a dáváme do mísy. Poté přídáme ostatní suroviny a vše rukama v míse důkladně promícháme.

Promíchané maso vložíme do tlakového hrnce, přidáme celou kůži, vodu a dáme vařit na č.6. Jakmile tlakový hrnec začne syčet, tak plotýnku stáhneme na minimum a takto necháme vařit 90 minut. Po uplynulém čase papíňák otevřeme, šťouchadlem na brambory asi 3x rozmáčkneme kůži a maso hned horké plníme do omytých sklenic. Sklenice zavíčkujeme a dáme do chladna přes noc vychladnout. Víčka se krásně zatáhnou.

Kdo chce, může vepřovky ještě na 30 minut dát zavařit. Já tak nedělám, neboť víčka jsou zatažená a stejně skladuji v lednici, protože do 14 dnů je po nich. :D To pak udělám opět čerstvou várku.

Jelikož je maso nádherně měkké a jde roztírat na chleba, tak to milují i naše děti s kyselou okurkou. :D

Komu se maso bude zdát málo slané, tak si přidá na začátku více soli. Mě to takto přijde akorát, protože jsme zvyklí si na chlebu vepřovku ještě lehce osolit.

DOBROU CHUŤ!!!

 

 

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

2 Responses

  1. Martin napsal:

    Máte to moc pěkné. Až budeme dělat příště u nás, zkusíme to podle Vašeho způsobu. My to děláme trochu jednodušeji http://www.zabijacky.cz/news/zavarovani-masa-do-sklenic/ , maso zavařujeme a tím i tepelně upravujeme rovnou ve sklenicích

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>