“Babiččiny kynuté lívance”

6

SUROVINY

1l mléka

600g hladké mouky

2 vejce

2 polévkové lžíce cukru

½ kostičky čerstvého droždí

špetka soli

olej na smažení

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Zkoušela jsem dost receptů na lívance. Tuhle jsem prohlížela opět recepty mé babičky a narazila jsem na klasické kynuté lívance. Lidičky! To je bašta! Ty musíte vyzkoušet!

Mléko nalijeme do většího hrnce a zahřejeme tak, aby bylo jen vlažné. Pak ho buď necháme v tom hrnci nebo přelijeme do jiné větší nádoby (protože těsto pak nakyne, tak aby nepřeteklo). Do vlahého mléka rozdrobíme půl kostičky kvasnic a metličkou je rozmícháme do ztracena. Potom přidáme vejce a ostatní ingredience, které trochu zamícháme metličkou. Poté vše ručním šlehačem na nejnižší otáčky rozmícháme dohladka, aby nebyly hrudky.

Těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout 60 minut.

Nakynuté těsto klademe na lívanečník a na mírném ohni smažíme zlatavé lívance.

Podáváme s tím co máte rádi. U nás frčí skořicový cukr, marmošky a jablečná povidla.

Z této dávky jsem měla kolem 45ks lívanců. Můžete udělat poloviční dávku…

DOBROU CHUŤ!!!

 

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>