„Štědrovečerní rybí polévka“


„Štědrovečerní rybí polévka“ - výborná! 

SUROVINY 

kousek kapra (hlava a ocas nebo jedna podkova), 1 větší mrkev, půlka celeru, 1 větší petržel, 4 stroužky česneku, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 6 kuliček celého pepře, muškátový oříšek, máslo, hladká mouka, osmahnuté kousky chleba na ozdobu do talíře, 1 oloupaná mandlička kvůli tradici

POSTUP PŘÍPRAVY

 Do vody dáme rybí hlavu a ocas, přidáme oloupanou celou kořenovou zeleninu a přidáme bobkový list, nové koření, česnek a celý pepř. To vše vaříme, dokud není zelenina a ryba měkká. Poté zeleninu pokrájíme na silnější kolečka a rybu obereme (obírala jsem pouze ocas)… to vše pak tyčovým mixérem rozmixujeme a přidáme do vývaru. Je lepší to do vývaru pasírovat přes sítko kvůli případným kostičkám, kterých jsme si nemuseli při obírání všimnout. Nakonec si z másla a hladké mouky připravíme máslovou jíšku, do které přidáme špetku muškátového oříšku nebo květu a za stálého míchání přidáme do polévky. Polévku dochutíme solí a maggim a hodíme do ní jednu oloupanou mandličku. Kdo v talíři tuto mandličku najde, bude se ho po celý rok držet štěstí! Na talíři polévku dozdobíme osmahnutou houskou nebo chlebem.

Poznámka: Už nepoužívám na vývar hlavu a ocas, ale kus, který bych jinak obalila. Je to lepší a je tam víc masíčka na obrání. ;-)

DOBROU CHUŤ!!!

- do vody dáme kapra, zeleninu a koření a vaříme do změknutí

- do vody dáme kapra, zeleninu a koření a vaříme do změknutí“

- když je zelenina a kapr měkký, tak zcedíme vývar

- když je zelenina a kapr měkký, tak zcedíme vývar“

- maso z ryby obereme a zeleninu pokrájíme na silnější kolečka, koření už nedávám

- maso z ryby obereme a zeleninu pokrájíme na silnější kolečka, koření už nedávám“

- vše rozmixujeme dojemna tyčovým mixérem

- vše rozmixujeme dojemna tyčovým mixérem“

- vzniklou "kaši" propasírujeme přes sítko zpět do vývaru

- vzniklou "kaši" propasírujeme přes sítko zpět do vývaru“

- přichystáme si zlatavou máslovou jíšku s troškou muškátového oříšku nebo květu a zahustíme jí polévku

- přichystáme si zlatavou máslovou jíšku s troškou muškátového oříšku nebo květu a zahustíme jí polévku“

- polévku dochutíme, vhodíme mandličku a na talíři ozdobíme osmahnutou houskou nebo chlebem...DOBROU CHUŤ!!!

- polévku dochutíme, vhodíme mandličku a na talíři ozdobíme osmahnutou houskou nebo chlebem…DOBROU CHUŤ!!!“

- muškátový oříšek

- muškátový oříšek“

...

…“

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>