„Boršč“


 

„Pravý ukrajinský boršč“ - od bývalé kolegyně Naděždy  

SUROVINY

500g hovězí polévkové směsky (kupuji v Kauflandu) nebo vepřové maso, hovězí maso, kohout nebo slepice…, 2-3l vody, 10dkg malých bílých fazolek, 2 menší cibule, 1-2 mrkve, 1 menší červená řepa, 3 velké brambory, 1/4 hlávky čerstvého bílého zelí, 1 zakyslá smetana, 1 rajský protlak (140g), olej, 3 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 1 čajová lžička majoránky, trošku mletého pepře, 2 vrchovaté polévkové lžíce sterilovaného kopru (může být i čerstvý, pak ale jen trochu – je hodně aromatický), sůl, maggi

POSTUP PŘÍPRAVY

Že jsou fazolky uvařené poznáte tak, když si jich pár vyndáte na lžíci bez vody a fouknete na ně. Pokud jsou uvařené, tak se na nich slupička sloupne, pokud ne, tak ještě nechte vařit a zkuste to po chvíli znovu. Mě to hrozně baví do nich foukat…když jsem boršč vařila poprvé, tak jsem takhle rozfoukala snad všechny fazolky. 

Do 5-ti litrového hrnce si dáme vařit maso s morkovými kostmi, fazolky a cibuli pokrájenou na kostičky (já na ní zapoměla, tak jsem ji přidala až s mrkví a bramborem) a osolíme. Mezitím si červenou řepu oloupeme jako brambory škrabkou a nastrouháme na hrubém struhadle. Mrkev pokrájíme na kolečka, brambory na kostičky, druhou cibuli pokrájíme na kostičky a zelí si nakrouháme nebo pokrájíme na slabší nudličky. Když jsou fazolky uvařené, tak vyndáme morkové kosti (ale maso necháváme dál vařit) a přidáme do hrnce červenou řepu a necháme 5-10 minut povařit, aby pustila barvu. Poté přidáme mrkev a brambory. Mezitím si na trošce oleje na pánvi necháme zrůžovět cibuli a na ni dáme celý rajský protlak a asi 3 minutky mícháme (el. sporák na č. 4). Když jsou brambory měkké, tak tuhle směsku cibule a protlaku přidáme do polévky a důkladně promícháme. Hned na to přihodíme nakrouhané zelí a koření (bob. list, nové koření, majoránku a trošku ml. pepře). Povaříme 10 minut a pak vyndáme maso, pokrájíme na kostičky a vrátíme zpět do polévky. Nakonec přidáme 2 plné lžíce sterilovaného kopru (kopr je tam dost důležitý, dodá polévce tu pravou vůni a chuť – pokud ho nemáte rádi, tak dejte alespoň malinkou lžičku) a dochutíme solí a maggim. Nalijeme na talíř a ozdobíme zakysanou smetanou.

Místo čerstvého zelí můžeme použít sterilované, ale to potom déle vaříme – dokud není zelí měkké.

Já boršč miluju a jsem moc ráda, že paní z práce mi tenhle jejich receptík napsala. Teď si na něm můžu pochutnat kdykoliv se mi zachce. 

Všem vřele doporučuji vyzkoušet, je to fakt žráááááádlo!!!     Sice to vypadá těžce, ale je jen zdání…zvládne ho úplně každý! 

DOBROU CHUŤ!!!

 

- tak tuhle směs na polévku kupuju na boršč, je tam hovězí maso a dvě morkové kosti - tak tuhle směs na polévku kupuju na boršč, je tam hovězí maso a dvě morkové kosti“
- malé fazole od firmy Largis - malé fazole od firmy Largis“
- maso s fazolemi a cibulí dáme vařit (já cibuli zapoměla, tak jsem ji dala až s mrkví a bramborem) - maso s fazolemi a cibulí dáme vařit (já cibuli zapoměla, tak jsem ji dala až s mrkví a bramborem)“
- a už jsou fazolky hotové - a už jsou fazolky hotové“
- červenou řepu si nastrouháme nahrubo - červenou řepu si nastrouháme nahrubo“
- a řepu dáme na 5-10 minutek povařit, aby pustila barvu - a řepu dáme na 5-10 minutek povařit, aby pustila barvu“
- brambory pokrájíme na kostičky a mrkev na kolečka - brambory pokrájíme na kostičky a mrkev na kolečka“
- mrkev s brambory přidáme do polévky - mrkev s brambory přidáme do polévky“
- nakrouháme si zelí nebo ho pokrájíme na slabší nudličky - nakrouháme si zelí nebo ho pokrájíme na slabší nudličky“
- tenhle rajský protlak používám, má 140g a kupuji ho v Kauflandu - tenhle rajský protlak používám, má 140g a kupuji ho v Kauflandu“
- cibulku necháme na oleji zrůžovět a přidáme protlak, mícháme na mírném ohni ještě 3 minutky - cibulku necháme na oleji zrůžovět a přidáme protlak, mícháme na mírném ohni ještě 3 minutky“
- pak tuto směsku cibulky a protlaku přidáme do polévky - pak tuto směsku cibulky a protlaku přidáme do polévky“
- přidáme nakrouhané čerstvé zelí - přidáme nakrouhané čerstvé zelí“
- po zelí hned přidáme koření (bobkový list, majoránku, nové koření a trošku mletého pepře) - po zelí hned přidáme koření (bobkový list, majoránku, nové koření a trošku mletého pepře)“
- povaříme 10 minutek - povaříme 10 minutek“
- nakonec přidáme sterilovaný nebo čerstvý kopr a pokrájené maso - nakonec přidáme sterilovaný nebo čerstvý kopr a pokrájené maso“
- používám tenhle sterilovaný kopr - používám tenhle sterilovaný kopr“
- už jen dochutíme solí a maggim - už jen dochutíme solí a maggim“
- na talíři boršč ozdobíme zakyslou smetanou - na talíři boršč ozdobíme zakyslou smetanou“
DOBROU CHUŤ!!! DOBROU CHUŤ!!!“

Vyzkoušejte také recept na pravý ruský boršč s masem od Jezziny na stránce JakTak.cz

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>