„Piškotový korpus podle švagrové Aničky“


„Piškotový korpus podle švagrové Aničky“ - ten pravý!!!

SUROVINY

4 vejce (sníh), 16dkg polohrubé mouky, 12dkg cukru krupice, citrónová kůra asi z půlky citrónu

POSTUP PŘÍPRAVY

Tohle je základní rozpočet na těsto. Do dortové formy o průměru 26cm dělám těsto z 8 vajec.

Nejdříve si oddělíme žloutky a bílky. Na žloutky postrouháme citrónovou kůru a z bílků vyšleháme sníh. Poté do sněhu ručním šlehačem vždy zašleháme jeden žloutek a dvě polévkové lžíce cukru. Šleháme dokud se cukr nerozpustí (asi tak 2-4 minutky). Když jsou všechny žloutky a cukr zašlehané, tak nakonec do těsta vmícháme opatrně po malých částech polohrubou mouku. Je to vždy to co trvá na těstu nejdýl, ale ten výsledek je prostě bomba! Když je těsto hotové, tak ho nalijeme do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a vložíme NA DNO STUDENÉ trouby. Poté troubu zapneme na 160°C a pečeme asi 30 minut (píchněte špejlí). Prvních deset minut se trouba nesmí otevírat, jinak korpus spadne!!!! Hotový korpus překlopíme na dřevěné prkéno nebo mřížku jako bábovku a necháme takto vychladnout. A je hotov.

Poznámka: Když dělám dort, tak si korpus chystám den předem, aby si pořádně odfoukl. Jak je vychladlý, tak ho na noc zabalím do igelitového sáčku a teprve druhý den rozkrojím a zdobím. Na rozkrojení korpusu jsem si koupila za 59kč strunu na dorty a je to super. Dort se úžasně a téměř bez drobečků rozkrojí nadvakrát (viz. foto) – určo doporučuji!!!

Vždycky mě bavilo zdobení dortů a přpravy různých krémů, ale měla jsem problém s korpusem, že byl buď nízký nebo po vytažení z trouby mi spadnul. Teď mi dorty už problém nedělají a Tobě Aníku moc díky za skvělý recept!!!

DOBROU CHUŤ!!!

- do sněhu zašleháme žloutky s cukrem

- do sněhu zašleháme žloutky s cukrem“

- nakonec vmícháme vařečkou opatrně polohrubou mouku - po částech!

- nakonec vmícháme vařečkou opatrně polohrubou mouku – po částech!“

- těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy

- těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy“

- hotový korpus

- hotový korpus“

- díky struně krásně rozříznutý dort

- díky struně krásně rozříznutý dort „

- struna na dorty

- struna na dorty“

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>