„Dortový korpus“


„Dortový korpus od Renysy“ - vysoký, výborný!!! 

SUROVINY

Tento rozpis je na dortovou formu o průměru 26cm:

6 vajec (sníh), 375g hladké mouky, 1 a půl prášku do pečiva, 360g cukru krupice, 225ml oleje, 150ml vlažné vody, rum 

POSTUP PŘÍPRAVY

Nejdříve si oddělíme žloutky a bílky. Do odměrky si nalijeme asi 1cm rumu a dolijeme teplou vodou do 150ml.

V míse vyšleháme tuhý sníh a za stálého šlehání přisypáváme cukr, poté po jednom přihazujeme žloutky, dále postupně zašleháme olej, vodu s rumem a nakonec zašleháme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Hotové těsto nalijeme do dortové formy vymazané sádlem a vysypané hrubou moukou. Troubu si předehřejeme na 200°C a hned jak vložíme těsto do trouby, tak troubu stáhneme na 160°C a takto pečeme asi 60 minut. Asi po 45 minutách je nutné těsto kontrolovat špejlí, jestli je hotové. Pokud není, necháme ho tam ještě 10-15 minutek.

Korpus mi krásně vyběhl (viz. foto), dokonce jsem se lekla, že až moc, ale po vytažení z trouby ho vyklopíme jako bábovku a to prasklé se schová a vršek je pak krásný.

Je nutné s dortem pracovat až korpus opravdu vystydne, takže je lepší si ho buď upéct den předem a po schladnutí ho dát do igelitového sáčku a nebo ho musíme nechat po upečení alespoň tak 5 hodin být, jinak by se po rozkrojení ještě mohl splácnout, když by nebyl úplně vychladlý.

No a pak už zdobí každý dle své fantazie. Pokud chcete, aby dort byl krásně vysoký, tak ho po rozkrojení potřete vyšší vrstvou krému a pak do něj zlehka zamáčkněte rozkrojené banány nebo můžete dát třeba i kolečka ananasu, podle toho co použijete za krém.

Na korpusy jsem byla vždycky střevo. Pokaždé mi krásně naběhly, ale po vytažení z trouby se mi pokaždé splácly minimálně o polovinu…tenhle korpus je opravdu vychytaný a myslím, že když jsem ho zvládla i já, tak to zvládne každý. ;-)

Renysko, moc děkuju za bezva receptík do mé sbírky!!! 

DOBROU CHUŤ!!!

- vše si nachystáme dopředu, abychom pak mohli jen za stálého šlehání přisypávat

- vše si nachystáme dopředu, abychom pak mohli jen za stálého šlehání přisypávat“

- vyšleháme tuhý sníh, do kterého pak zašleháme ostatní suroviny

- vyšleháme tuhý sníh, do kterého pak zašleháme ostatní suroviny“

- hotové těsto nalijeme do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy

- hotové těsto nalijeme do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy“

- až takhle mi korpus krásně naběhl

- až takhle mi korpus krásně naběhl“

- po vytažení z trouby korpus opatrně překlopíme jako bábovku

- po vytažení z trouby korpus opatrně překlopíme jako bábovku“

- po rozkrojení plníme čím kdo rád

- po rozkrojení plníme čím kdo rád“

- já potřela pařížským krémem a zlehka zatlačila banány

- já potřela pařížským krémem a zlehka zatlačila banány“

- o takový kus se korpus ještě opticky zvedne ;-)

- o takový kus se korpus ještě opticky zvedne ;-)“

- potřeme krémem a zdobíme

- potřeme krémem a zdobíme“

- můj dortík pro Honzíčka k 3. narozeninám. Figurky jsem dostala od Zdeničky z "Pečení s láskou" - Zdeni, moc kujůůůů!

- můj dortík pro Honzíčka k 3. narozeninám. Figurky jsem dostala od Zdeničky z "Pečení s láskou" – Zdeni, moc kujůůůů!“

- a tady je oslavenec, panečku to byla očka vykulená! :-D

- a tady je oslavenec, panečku to byla očka vykulená! :-D“

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

3 Responses

  1. iva napsal:

    Ten korpus nama chybu,leta jsem delala svuj recept na dort,odeneška budu dělat tenhle moc diky

  2. Anička napsal:

    Chystam se ho udělat.Prosim potřebovala bych poradit ja udělat želatinu na dort zalit ovoce,ale nechci pudink.Děkuji

    • Jitule napsal:

      Aničko, ovoce se zalévá kupovanou želatinou. Je krásně čirá a zaliješ jen v tenké vrstvě. je to hlavně kvůli uchování ovoce krásně čerstvého.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>