„Svíčková omáčka“


„Famózní svíčková se sladkokyselým nálevem“ – podle maminky

SUROVINY
500g hovězího masa (dělám i z vepřového plecka a nebo co dům dá, třeba kuře, králík…), kousek špeku nebo slaniny, 1 cibule, 1 mrkev, 1 menší celer, 1 petržel nebo pastiňák (když není, postačí mražená směs na svíčkovou), zakyslá smetana, 200ml smetany ke šlehání, 4 ks bobkového listu, 12 kuliček nového koření, 10 kuliček celého černého pepře, 6 kuliček jalovce (nemusí být), tymián, sůl, cukr, ocet, citronka nebo citr. šťáva

POSTUP PŘÍPRAVY

Nejdříve si přichystáme sladkokyselý nálev: smícháme 2 litry studené vody s 12 zarovnanými PL cukru, 2-5 PL soli (radši míň, protože každá sůl solí jinak) a 4 PL octa. Důkladně promícháme.

Elektrický sporák si nastavíme na č. 6. V hrnci (papíňáku) na oleji osmahneme kořenovou zeleninu s kořením (bobkový list, pepř, jalovec, nové koření a tymián). Když je zelenina dostatečně osmahlá, přidáme k ní cibuli nakrájenou na půlměsíčky, asi minutku osmahneme a přidáme prošpikované maso. Maso osmahneme ze všech stran až začne zlátnout a zalijeme sladkokyselým nálevem (celé 2 litry). Necháme na č. 6 dokud nezačne papíňák syčet – potom stáhneme sporák na č. 3 a necháme hodinku vařit.
Když je uvaříno, tak vyndáme masíčko, zeleninu scedíme a propasírujeme. Vrátíme zpět do hrnce a na č. 4 necháme vařit. Když to začne bublat, tak do hrnce vlijeme zakyslou smetanu, kterou jsme si předem rozmíchali v pulitru s trochou mléka a 2 naběračkami omáčky. Necháme přijít k varu a poté zahustíme jíškama Knorr. Dávám víc té tmavé, protože až tam nakonec přiliju smetanu, tak omáčka nebude tak světlá. Když je omáčka dostatečně hustá, tak do ní přilijeme smetanu a odstavíme ze sporáku. Do hotové omáčky hodíme na plátky pokrájené masíčko a je hotovo! Jen je-li potřeba, omáčku dochutíme solí, citr. šťávou a cukrem.

Je to dobrotka a maso nemusíte den předem nakládat!!!

Vyzkoušejte!

DOBROU CHUŤ!!!

- přichystáme si sladkokyselý nálev

- přichystáme si sladkokyselý nálev“

- na oleji osmahneme zeleninu s kořením

- na oleji osmahneme zeleninu s kořením“

 neměla jsem čerstvou zeleninu, tak jsem použila tuhle mraženou

neměla jsem čerstvou zeleninu, tak jsem použila tuhle mraženou“

- když je zelenina osmahlá, přidáme cibuli a asi minutku smažíme

- když je zelenina osmahlá, přidáme cibuli a asi minutku smažíme“

- po minutce přidáme prošpikované maso a osmahneme ze všech stran do zlatova

- po minutce přidáme prošpikované maso a osmahneme ze všech stran do zlatova“

- zalijeme sladkokyselým nálevem a hodinku vaříme

- zalijeme sladkokyselým nálevem a hodinku vaříme“

- potom vytáhneme masíčko a zeleninu propasírujeme

- potom vytáhneme masíčko a zeleninu propasírujeme“

- když se omáčka začne vařit, přidáme do ní smíchanou zakyslou smetanu s mlékem a omáčkou

- když se omáčka začne vařit, přidáme do ní smíchanou zakyslou smetanu s mlékem a omáčkou“

- používám tyhle smetany (jsou fakt dobré - z Kauflandu)

- používám tyhle smetany (jsou fakt dobré – z Kauflandu)“

- omáčku zahustíme jíškami Knorr

- omáčku zahustíme jíškami Knorr“

- když je omáčka dostatečně hustá, tak přilijeme smetanu

- když je omáčka dostatečně hustá, tak přilijeme smetanu“

- smetanu dobře promícháme a hrnec odstavíme ze sporáku

- smetanu dobře promícháme a hrnec odstavíme ze sporáku“

- popřípadě omáčku dochutíme a podáváme DOBROU CHUŤ!!!

- popřípadě omáčku dochutíme a podáváme DOBROU CHUŤ!!!“

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>