„Hovězí maso se šípkovou omáčkou“


„Hovězí maso se šípkovou omáčkou“ - bašta!!! 

SUROVINY

asi 500g falešné svíčkové (může být třeba i vepřové plecko), 2 mrkve, 1 petržel, asi 3cm silný kus celeru, 2 větší cibule, 10 kuliček celého pepře, 10 kuliček jalovce, 10 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 300ml červeného vína, voda dle potřeby, asi 2cm silný plátek másla, 3 polévkové lžíce hladké mouky, 2 vrchovaté lžíce šípkové zavařeniny, kousek špeku, sůl, cukr, citrónová šťáva

POSTUP PŘÍPRAVY

Nejdříve si nakrájíme kořenovou zeleninu. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a maso prošpikujeme hranolky špeku. Poté si na el. sporáku na č.6 rozpustíme máslo a na něm osmahneme kořenovou zeleninu společně s kořením (je dobré koření dát do kousku čisté látky, abychom pak všechno koření dobře vyjmuli z omáčky ven – já bohužel neměla a tak jsem pak lovila kuličku po kuličce). Když je zelenina osmahnutá, tak přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Potom na zeleninu položíme osolené a prošpikované maso a ze všech stran ho osmahneme, aby se nám zatáhlo. Když je maso osmahnuté, tak ho podlijeme červeným vínem (použila jsem jemně perlivé červené víno Lambrusco – viz. foto, protože jsem neměla sílu otevřít klasické víno se špunten a jedinné tohle v naší vinotéce nemělo špunt  ), sporák stáhneme na č.4 a zbytek asi do 1,5l dolijeme horkou vodou z konvice. Takto vaříme dokud nám maso nezměkne a dle potřeby doléváme vodu. Já vše vařila v papíňáku asi jeden a půl hodinky. Když je maso měkké, tak ho vyndáme, omáčku zcedíme, vyndáme koření a zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme. Do vzniklé omáčky pak přidáme šípkovou zavařeninu (koupila jsem v Kauflandu za 50kč, vystačí tak na 5 omáček a chuťově je sama o sobě výborná i na housku) a asi 5 minutek necháme povařit. Omáčku zahustíme ve studené vodě rozmíchanou hladkou moukou a ještě povaříme 10 minut do zhoustnutí. Nakonec do omáčky hodíme na plátky nakrájené maso a dochutíme cukrem, solí a šťávou z citrónu. Chuť by měla být podobná svíčkové, taková spíše sladkokyselá. Na talíři ještě ozdobíme šlehačkou nebo zakyslou smetanou a troškou šípkové zavařeniny. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Vždycky jsem si myslela jaká věda je uvařit tuhle omajdu, ale nic na tom není a manžílek doma jen slintal.

DOBROU CHUŤ!!!

- nakrájíme si kořenovou zeleninu, cibuli a maso prošpikujeme

- nakrájíme si kořenovou zeleninu, cibuli a maso prošpikujeme“

- na másle osmahneme zeleninu s kořením a pak přidáme cibuli a necháme zesklovatět

- na másle osmahneme zeleninu s kořením a pak přidáme cibuli a necháme zesklovatět“

- na zelenině osmahneme osolené maso ze všech stran, aby se dobře zatáhlo

- na zelenině osmahneme osolené maso ze všech stran, aby se dobře zatáhlo“

- přilijeme červené víno a zbytek dolijeme vodou dle potřeby

- přilijeme červené víno a zbytek dolijeme vodou dle potřeby“

- tohle vínečko jsem použila, polosladké

- tohle vínečko jsem použila, polosladké“

- když je maso měkké, vyndáme koření, omáčku zcedíme a zeleninu propasírujeme

- když je maso měkké, vyndáme koření, omáčku zcedíme a zeleninu propasírujeme“

- do vzniklé omáčky přidáme šípkovou zavařeninu a povaříme

- do vzniklé omáčky přidáme šípkovou zavařeninu a povaříme“

- tuhle jsem koupila v Kauflandu za 50kč

- tuhle jsem koupila v Kauflandu za 50kč“

- omáčku zahustíme, vložíme zpět již nakrájené maso a dochutíme

- omáčku zahustíme, vložíme zpět již nakrájené maso a dochutíme“

DOBROU CHUŤ!!!

DOBROU CHUŤ!!!“

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>