„Langoše“


„Langoše“ - fakt vychytaný!!! 

SUROVINY

Recept mám psaný na kilo mouky, ale většinou dělám z poloviční dávky, tak i sem napíšu už poloviční dávku: 500g hladké mouky, půl kostky droždí, 1 čajová lžička soli, 2 malé bílé jogurty (aby celkem měli 250ml), 250ml studeného mléka

2 čajové lžičky oleje na vymazání igelitového sáčku

POSTUP PŘÍPRAVY

Z téhle poloviční dávky je asi 9 langošů…záleží, jak velké budete dělat. Mám vyzkoušené, že takto uzavřené těsto v sáčku vydrží i týden, takže si můžete langoše dělat třeba každý den pokud celou dávku nestihnete spotřebovat najednou. Pokud budete langoše dělat z kila mouky, tak těsto rozdělte do dvou sáčků!

Všechny suroviny kromě oleje naházíme do mísy, vařečkou promícháme a vyklopíme na lehce pomoučený vál, kde vše zpracujeme v těsto. Chvilku se to možná bude lepit, ale za chvilinku to bude ok. Do většího igeliťáku si nalijeme dvě lžičky oleje, pytlík zavřeme a mezi dlaněmi olej „rozetřemě“ po vnitřku pytlíku. Pak do něj hodíme těsto a necháme v lednici do druhého dne vykynout. Ten pytlík dejte radši opravdu větší, protože těsto přes noc zdvojnásobí svůj objem!!! Druhý den si lžící ukrajujeme kusy těsta (ne moc velké, asi jako tři polévkové lžíce dohromady), na pomoučeném vále trošku těsto oválíme v mouce a roztáhneme od středu (viz. obrázkový postup). Pak langoše smažíme v rozpáleném oleji (asi na 170°C) z obou stran dozlatova. Usmažené langoše pokládám na papírovou utěrku, aby vpila olej. Ozdobíme čím kdo rád…my nejradši potřeme česnekem, polijeme kečupem a posypeme najemno postrouhaným sýrem…někdo rád nasladko s marmoškou s šlehajdou…

Ještě k těstu (asi jsem to nenapsala tak úplně přesně, tak se to pokusím opravit): V míse vařečkou smícháme všechny suroviny důkladně tak, abychom už nemuseli s těstem na vále nic moc dělat. Prostě ho hodíme na pomoučený vál a jakoby v mouce oválíme, aby šlo dobře chytnout a nelepilo se až zas tak moc když ho přehazujeme do sáčku. Můžeme trošku ještě mouku zapracovat, ale v momentě, kdy se přestane lepit, tak ho bafneme a šup s ním do sáčku. Sáček MUSÍ být vymazaný olejem!!! Dál už nic neřešíme a ráno se   budeme radovat a divit se, jak nám krásně těsto vykynulo v lednici.

Určo zkuste! Je to super véča nebo překvápko na párty…a hlavně skoro bez práce! 

DOBROU CHUŤ!!!

- tyhle jogurty jsem použila...celkem musí mít 250ml!!!

- tyhle jogurty jsem použila…celkem musí mít 250ml!!!“

- suroviny jednoduše naházíme do mísy a vařečkou promícháme

- suroviny jednoduše naházíme do mísy a vařečkou promícháme“

- vyklopíme na pomoučený vál a vypracujeme hladké těsto

- vyklopíme na pomoučený vál a vypracujeme hladké těsto“

- hotové těsto

- hotové těsto“

- do sáčku nalijeme dvě lžičky oleje a mezi dlanění sáček mneme až se olejem vymázne celý sáček

- do sáčku nalijeme dvě lžičky oleje a mezi dlanění sáček mneme až se olejem vymázne celý sáček“

- těsto hodíme do sáčku

- těsto hodíme do sáčku“

- sáček zavážeme a dáme to přes noc kynout do lednice

- sáček zavážeme a dáme to přes noc kynout do lednice“

- takhle vypadá těsto druhý den už vykynuté

- takhle vypadá těsto druhý den už vykynuté“

- lžící si oddělíme kousek těsta (časem vyzkoušíte, jak si velký kus)

- lžící si oddělíme kousek těsta (časem vyzkoušíte, jak si velký kus)“

- oddělený kousek těsta dáme na lehce pomoučený vál a trošku ho "obalíme" v mouce, aby nelepil - MOUKU UŽ NEZAPRACOVÁVÁME!!!

- oddělený kousek těsta dáme na lehce pomoučený vál a trošku ho "obalíme" v mouce, aby nelepil – MOUKU UŽ NEZAPRACOVÁVÁME!!!“

- pak těsto prsty roztáhneme od středu ke krajům

- pak těsto prsty roztáhneme od středu ke krajům“

- a než těsto vložíme do oleje, tak ho ve vzduchu mezi prsty jakoby "vytáhneme"

- a než těsto vložíme do oleje, tak ho ve vzduchu mezi prsty jakoby "vytáhneme"“

- smažíme v rozpáleném oleji asi na 170°C

- smažíme v rozpáleném oleji asi na 170°C“

- takhle zlatavé mají být z obou stran

- takhle zlatavé mají být z obou stran“

- tyhle plastové kleště používám na otáčení v oleji a vytahování langošů

- tyhle plastové kleště používám na otáčení v oleji a vytahování langošů“

- většinou má každý langoš z jedné strany takovýhle důlek, tak tuhle stranu pak i zdobím

- většinou má každý langoš z jedné strany takovýhle důlek, tak tuhle stranu pak i zdobím“

DOBROU CHUŤ!!!

DOBROU CHUŤ!!!“

- dvojitá dávka :-)))

- dvojitá dávka :-)))“

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>