„Honzovské buchty“


„Honzovské buchty“ – nic těžkého!

SUROVINY

TĚSTO: 6dkg másla nebo rostlinného tuku (Hera), 6dkg moučkového cukru, 1 balíček van. cukru, 2 žloutky, 60dkg polohrubé mouky, trocha soli, 200ml mléka ….. slunečnicový olej (do pekáčku)

KVÁSEK: 150ml vlažného mléka, 30g droždí, 1 polévková lžíce moučkového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Kdo se jich bojí, těm vzkazuju, že na tom opravdu nic není! Hlavní je se toho nebát!!! :-))))

Máslo, moučkový a vanilkový cukr a žloutky umícháme ručním šlehačem do pěny. Z vlažného mléka, droždí a cukru si připravíme kvásek, který necháme vykynout. Já kvásek zadělávám do půllitrového hrnečku a dávám na talířek, protože mi pravidelně udělá hrnečku vař. :-))))) Mouku se špetkou soli promícháme, přidáme vyšlehanou hmotu, vykynutý kvásek a 200ml mléka. Vařečkou promícháme a potom to všechno vysypeme na pomoučený vál a vypracujeme těsto. Ze začátku se to lepí, ale přidáme ještě mouku a pak je to už OK. Těsto dáme na teplé místo vykynout (u nás je to na podlahu do koupelny, to je vykynuté za půl hodinky – jinak ho nechte asi tak hodinku). Když je těsto vykynuté, tak polévkovou lžící vykrajujeme těsto, dáme na vál, rozplácneme prsty, aby z něj byla taková malá placička, vložíme náplň (co kdo rád – já měla povidla) a odspodu jakoby těsto prsty tlačíme nahoru až se nám pomalu náplň schovává a potom nahvršku těsto zmáčkneme jakoby do hřebínku od kohouta a ohneme. Potom ještě na vále mezi dlaněmi točíme až máme jakoby kulatou placičku. Ufffff, snad jste to pochopili. :-)))))) Ještě, že to mám nafocené. :-))))) Na dno pekáčku nalijeme olej tak, aby ho zaplnil a každou buchtu v něm ze všech stran namočíme. Buchty skládáme k sobě a když máme všechny, tak je ještě necháme asi 10 minut kynout. Potom je ještě jednou potřeme olejem ze dna pekáčku a šup s nimi do předehřáté trouby na 180°C asi tak na 20 minut nebo dokuď nejsou zvrchu krásně zlatavé. A je hotovo!
A teď už jenom kakao a nohy na stůl. :-)))))

Dřív jsem se jich taky bála, ale opravdu na tom nic není!

DOBROU CHUŤ!!!

- 30g droždí...ten větší kousek :-))))

- 30g droždí…ten větší kousek :-))))“

- do půllitrového hrnečku dáme vlažné mléko, rozdrobíme droždí, prisypeme moučkový cukr a kvedlačkou promícháme, aby se droždí dobře rozpustilo

- do půllitrového hrnečku dáme vlažné mléko, rozdrobíme droždí, prisypeme moučkový cukr a kvedlačkou promícháme, aby se droždí dobře rozpustilo“

- dáme kynout na teplé místečko (u nás na podlahu do koupelny) :-))))

- dáme kynout na teplé místečko (u nás na podlahu do koupelny) :-))))“

- po 10-ti minutách

- po 10-ti minutách“

- když těsto kyne, tak si v misce smícháme žloutky, vanilkový cukr, moučkový cukr a máslo nebo Heru

- když těsto kyne, tak si v misce smícháme žloutky, vanilkový cukr, moučkový cukr a máslo nebo Heru“

- vymícháme ručním mixérem do pěny

- vymícháme ručním mixérem do pěny“

- no a takhle to vždycky vypadá, když na ten kvásek zapomenu :-)))))) - proto ten talířek ;-)

- no a takhle to vždycky vypadá, když na ten kvásek zapomenu :-)))))) – proto ten talířek ;-)“

- mouku smícháme se špetkou soli, přidáme vymixnutou hmotu a kvásek

- mouku smícháme se špetkou soli, přidáme vymixnutou hmotu a kvásek“

- vařečkou promícháme a postupně přiléváme mléko

- vařečkou promícháme a postupně přiléváme mléko“

- těsto je hotové a dáme ho kynout

- těsto je hotové a dáme ho kynout“

- po 15 minutkách

- po 15 minutkách“

- po 30 minutách (takhle by nějak mělo vypadat asi po hodině i když zrovna nemáte vyhřívanou podlahu v koupelně) :-)))

- po 30 minutách (takhle by nějak mělo vypadat asi po hodině i když zrovna nemáte vyhřívanou podlahu v koupelně) :-)))“

- lžící vykrajujeme kousky těsta

- lžící vykrajujeme kousky těsta“

- kousky těsta házíme na pomoučený vál

- kousky těsta házíme na pomoučený vál“

- potom prsty trošku uplácáme a roztáhneme

- potom prsty trošku uplácáme a roztáhneme“

- dáme náplň (tady jsou povidla)

- dáme náplň (tady jsou povidla)“

- a odspodu jakoby táhneme těsto směrem nahoru až se náplň skoro schová

- a odspodu jakoby táhneme těsto směrem nahoru až se náplň skoro schová“

- navrchu těsto spojíme a vytvoříme jakoby hřebínek od kohouta

- navrchu těsto spojíme a vytvoříme jakoby hřebínek od kohouta“

- a hřebínek přehneme

- a hřebínek přehneme“

- na dno pekáčku nalijeme olej a každou buchtu než ji tam vložíme v oleji ze všech stran omočíme. Necháme ještě asi 10 minut kynout a pak ještě pomažu

- na dno pekáčku nalijeme olej a každou buchtu než ji tam vložíme v oleji ze všech stran omočíme. Necháme ještě asi 10 minut kynout a pak ještě pomažu“

- a je hotovo

- a je hotovo“

- a tady po rozkrojení - DOBROU CHUŤ!!!

- a tady po rozkrojení – DOBROU CHUŤ!!!“

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>