„Kyselo“


„Falešné krkonošské kyselo“ - od pravého skoro k nerozeznání 

SUROVINY
1 balíček žampiónové polévky (já kupuji od Knorru, ale myslím, že je to jedno)

5 větších brambor

3 vajíčka

3-4 cibule

asi 250g hub (používám mražené)

1 zakyslá smetana

sůl

2-3 polévkové lžíce octa

maggi

kmín

100ml mléka

100ml vody

2-3 polévkové lžíce hladké mouky

POSTUP PŘÍPRAVY

Místní specialitka – pravé krkonošské kyselo se dělá z chlebového kvásku, ale jsou kraje, kde ho ani za nic neseženete a přitom by jste si ho taaaak rádi uvařili. Není problém…vyzkoušejte tohle falešné kyselo a budete se olizovat až za ušima.

Syrové brambory si nakrájíme na větší kostky nebo na půlměsíčky (jak kdo rád). Do osolené vody dáme houby, přidáme trochu kmínu a přihodíme nakrájené brambory. Vaříme dokud nejsou brambory měkké.
Ve 100ml studené vody si rozmícháme žampiónovou polévku.
Když jsou brambory měkké, tak k nim do hrnce nalijeme rozmíchanou polévku a asi 5-10minut povaříme.
V půllitru si smícháme zakyslou smetanu s asi 100ml studeného mléka a přisypeme 2-3 polévkové lžíce hladké mouky. Důkladně promícháme, aby nebyly hrudky. Za stálého míchání vlijeme do kysela a povaříme asi 10 minut dokud nám polévka trochu nezhoustne).
Nakonec si usmažíme míchaná vajíčka (osolené a s kmínem) asi tak ze tří vajíček a potom hodíme do polévky a zamícháme. Také si na pánvi osmažíme cibulku (asi 2-4ks) nakrájenou na kostičky a také hodíme do kysela. Zamícháme a je hotovo! Dochutíme octem (2-3 polévkové lžíce), solí a maggim.
Na talíři ještě kyselo poléváme trochou rozškvařeného másla a popřípadě si každý ještě dle chuti přidá ocet. Já radši kyselejší.

Také se dělá, že si zvlášť uvaříte brambory ve slupce (v tom případě na začátku vaříte asi 20 minut jen houby) a do hotového kysela si je potom nakrájíte. Já je ale vařím už s houbami, protože je to rychlejší a manžel to má radši. Dnes mi zbyly brambory ve slupce od včerejšího oběda, tak jsem je ještě do kysela také nakonci pokrájela.

Vyzkoušejte! Nebudete litovat! Já zblajznu i tři talíře!

DOBROU CHUŤ!!!

 

- pokrájené brambory dáme vařit s houbami a kmínem do osolené vody - pokrájené brambory dáme vařit s houbami a kmínem do osolené vody“
- žampionovou polévku si rozmícháme ve 100ml studené vody - žampionovou polévku si rozmícháme ve 100ml studené vody“
- tuhle polévku používám - tuhle polévku používám“
- rozmíchanou polévku nalijeme do kysela a vaříme 5-10 minut - rozmíchanou polévku nalijeme do kysela a vaříme 5-10 minut“
- zakyslou smetanu smícháme s mlékem a moukou - zakyslou smetanu smícháme s mlékem a moukou“
- směs smetany, mléka a mouky nalijeme do kysela a vaříme 10 minut - směs smetany, mléka a mouky nalijeme do kysela a vaříme 10 minut“
- na pánvi osmahneme do zlatova cibulku - na pánvi osmahneme do zlatova cibulku“
- hotovou cibulku hodíme do polévky a zamícháme - hotovou cibulku hodíme do polévky a zamícháme“
- vejce si rozkvedláme se solí a kmínem - vejce si rozkvedláme se solí a kmínem“
- usmažíme míchaná vejce - usmažíme míchaná vejce“
- hotová vejce hodíme do kysela a promícháme - hotová vejce hodíme do kysela a promícháme“
- pokud máme brambory ve slupce, tak je pokrájíme do kysela - pokud máme brambory ve slupce, tak je pokrájíme do kysela“
... a je hotovo!!! … a je hotovo!!!“
- ještě si rozškvaříme máslo, kterým na talíři trochu polijeme kyselo - ještě si rozškvaříme máslo, kterým na talíři trochu polijeme kyselo“
DOBROU CHUŤ!!! - toto je falešné kyselo DOBROU CHUŤ!!! – toto je falešné kyselo“
DOBROU CHUŤ!!! - toto je kyselo z kvásku...pravé krkonošské DOBROU CHUŤ!!! – toto je kyselo z kvásku…pravé krkonošské“

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>