„Houbovka s chlupáčema“


„Houbovka s chlupáčema“ - rodinný recept

SUROVINY
1/2kg vepřového plecka, pytlík mražených hub (nebo i čerstvých), 1 zakyslá smetana, 1 smetana ke šlehání, 3 lístky bobkového listu, 10 kuliček jalovce (nemusí být), 10 kuliček nového koření, 3 čajové lžičky tymiánu, olej, 1 větší cibule, světlá a tmavá jíška Knorr, na dochucení – ocet, magi, sůl

POSTUP PŘÍPRAVY

Tohle je starý rodinný recept manželovi rodiny. Omáčka se zásadně dělá JEN s chlupáčema (kdo neumí – viz. rubrika „Přílohy“). Když manželovi řeknu: „miláčku, dnes bude houbovka“, tak se nemůže dočkat, jak se nacpe.

Do papíňáku si dáme smažit na kostky pokrájenou cibulku. Cibulku necháme zesklovatět a přidáme k ní bobkový list, jalovec, nové koření, tymián a necháme restovat, dokud cibulka nemá tendenci začít zlátnout. V tom momentě přidáme za všech stran osolené maso a necháme ho na cibulce a koření ze všech stran zatáhnout (dokud nezačne zlátnout). Potom přihodíme pytlík hub. Když pustí šťávičku, tak je ještě asi 3 minutky necháme na el. sporáku na č. 6 dělat a přilijeme asi 1,5l z konvice převařené vody a papíňák zavřeme. Jak začne sičet, tak sporák stáhneme na č. 3 a necháme hodinku vařit. Po hodině papíňák odstavíme a necháme dojít. Mezitím si v klídku připravím chlupáče (viz. moje recepty).
Když už jde papíňák otevřít, vyndáme maso, omáčku slijeme do jiného hrnce a dáme vařit (sporák na č. 4). V pulitru si zatím rozmícháme zakyslou smetanu se 100ml mléka a dvěma zběračkama omáčky. Když se omáčka vaří, tak do ní za stálého mícháme přilijeme směs z pulitru. Necháme asi 3 minutky povařit a omáčku zahustíme jíškou Knorr (půl na půl – světlá a tmavá). Omáčku dělám trošku hustší, protože hned jak je zahuštěná, tak do ní nalijeme smetanu, takže se trochu naředí. A dochutíme. Omajda by měla být trochu nakyslá, takže dávám asi tak 2-3lžíce octa, 1 zarovnanou lžíci soli a nakapu magi dle chuti. To dochucení je baj očko, takže radši dávejte ocet a sůl po troškách, protože každý z nás má jiné nároky na dochucení. :-) A podáváme s chlupáčkama.

Je to skoro stejný postup jako u svíčkové, ale místo zeleniny jsou houby.

Vyzkoušejte a určitě si ji zamilujete!

DOBROU CHUŤ!!!

- maso orestujeme ze všech stran

- maso orestujeme ze všech stran“

- přidáme houby, které po chvilce pustí krásnou šťávičku

- přidáme houby, které po chvilce pustí krásnou šťávičku“

- zalijeme vodou a necháme vařit v papíňáku hodinu

- zalijeme vodou a necháme vařit v papíňáku hodinu“

- takhle vypadá po hodině vaření

- takhle vypadá po hodině vaření“

- omajdu slijeme do jiného hrnce

- omajdu slijeme do jiného hrnce“

- nachystáme si směs zakyslé smetany, mléka a omajdy

- nachystáme si směs zakyslé smetany, mléka a omajdy“

- používám tyhle smetany z Kauflandu, jsou moc dobré a levné

- používám tyhle smetany z Kauflandu, jsou moc dobré a levné“

- omáčku zahustíme jíškama Knorr nebo klasicky moukou

- omáčku zahustíme jíškama Knorr nebo klasicky moukou“

- do zahuštěné omáčky přiliju smetanu a důkladně zamíchám

- do zahuštěné omáčky přiliju smetanu a důkladně zamíchám“

- masíčko si pokrájíme na plátky

- masíčko si pokrájíme na plátky“

- omáčku dochutíme a vrátíme do ní již pokrájené maso

- omáčku dochutíme a vrátíme do ní již pokrájené maso“

DOBROU CHUŤ!!!

DOBROU CHUŤ!!!“

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>