“Studnický guláš od Péti”

4

SUROVINY

5 silných párků

4 větší mrkve

750g brambor

1 větší cibule

2 polévkové lžíce gulášového koření

1 polévková lžíce mleté červené papriky

½ čajové lžičky kmínu

1 čajová lžička majoránky

1 čajová lžička Harmonie chuti (nemusí být)

1 stroužek česneku nebo 1 čajová lžička sušeného česneku

1 polévková lžíce sádla

sůl, pepř, tekuté polévkové koření

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento výborný gulášek jsem jedla na táboře ve Studnici, když se tábor připravoval na první nápor dětí. Péťa ho uvařila se svojí maminkou a já ho tam jen ohřívala. Mě, manžela i děti recept nadchnul, že jsem jej zařadila do našeho jídelníčku a musím se s vámi o něj rozdělit.

 

Párky oloupeme a nakrájíme na půlkolečka, oškrabané brambory nakrájíme na kostičky a mrkev na kolečka. Cibulku krájím na půlkolečka.

Do hrnce dáme rozpustit sádlo, na kterém osmahneme cibulku. Když cibule začne zlátnout, tak přidáme pokrájené párky. Minutku párky smažíme s cibulkou a poté je zasypeme mletou paprikou a gulášovým kořením. Promícháme a přihodíme brambory.

Vše zalijeme asi 1,5-2l vody (zalívám to horkou, převařenou vodou z konvice), přidáme Harmonii chuti, kmín, osolíme, opepříme a takto vaříme na mírném ohni asi 20 minut (el. sporák č. 4), dokud nejsou brambory a mrkev měkké.

Poté gulášek zahustíme. Já používám světlou i tmavou jíšku Knorr, ale můžete i hladkou mouku s vodou nebo strouhaným suchým chlebem. Záleží jen na vás…

Guláš dochucuji utřeným česnekem se solí, posypu majoránkou a popř. dochutím trochou tekutého polévkového koření. Dle potřeby ještě osolím. Podávám s chlebem.

Z tohoto množství je asi 4-5l guláše.

DOBROU CHUŤ!!!

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>