„Zázvorový sirup“

05

SUROVINY

3l vody

750g zázvoru

1000g třtinového cukru

3500g cukr krupice nebo krystal

25ks hřebíčku

200ml vymačkané šťávy z citrónů

50g čerstvé máty

40g kyseliny citrónové

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento sirup je opravdu osvěžující jak s vodou, tak i jako limonáda se sodovkou. Lze jej přidat i na dochucení čaje v zimních měsících.

Zázvor omyjeme a nasekáme – neloupeme. V hrnci o objemu 6l jej zalijeme třemi litry vody, přidáme hřebíček a svazek máty. Přivedeme k varu a odstavíme.

Do teplého odvaru hned nalijeme 200ml citrónové šťávy, zakryjeme hrnec pokličkou a takto necháme louhovat 24h.

Druhý den zázvor přecedíme přes plenu a ještě vymačkáme. Do tekutiny pak přidáme 40g kyseliny citrónové a postupně vsypeme všechen cukr. Za stálého míchání svaříme. Jak se začne dělat pěna, tak hrnec odstavíme z plotny a horký sirup ihned plníme do předem horkou vodou vypláchnutých lahví. Lahve uzavřeme a sirup takto skladujeme v chladnu ve sklepě nebo v lednici.

Je naprosto výborný!

DOBROU CHUŤ!!!

 

 

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>