“Zázvorový čaj s rakytníkem”

2

SUROVINY:

2cm silný plátek čerstvého zázvoru

asi 10 kuliček rakytníku

3ks hřebíčku

1 čajová lžička mleté skořice

2 čajové lžičky šťávy z čerstvě vymačkaného citrónu

2 plné lžíce medu

 

POSTUP PŘÍPRAVY:

Tento čaj vařím asi čtvrtým rokem. Preventivně si ho dělám od konce září do konce prosince asi 3x týdně na posílení imunity. Ráno si ho uvařím čerstvý a naliji do termosky – v práci si ho pak celý den upíjím. Musím říct, že i tento rok jsem i přes pšíkající děti a nemocného manžela prošla zimu bez nemoci.
Rakytník nám roste na zahradě. Něco si otrhám do mražáku a zbytek necháme na keři, neboť rakytníku zima a mráz nevadí a tudíž si ho mohu kdykoliv přidat do čaje. Pokud rakytník nemáte, tak čaj připravíte stejným způsobem i bez něj…bude to klasický zázvorový čaj. ;)

 

Čaj má štiplavou chuť. Čím štiplavější, tím více mi chutná. Pro děti je asi silný, ale dávám jim vždy jen pidi hrníček a říkám, že to štípání v krku je dobré, protože to čaj ničí bacilky…a protože chtějí být fit, tak to vypijí. :D

Z kořene zázvoru si uřízneme asi 2cm silný plátek, oloupeme ho a nastrouháme na hrubém struhadle. Nastrouhaný zázvor nacpu do čajítka, zapíchnu do něj hřebíček a přidám kuličky rakytníku. Do každé kuličky píchnu 2x jehlou, aby se při luhování měla kudy uvolnit šťáva z rakytníku.

Čajítko uzavřu a zavěsím na čajovou konvici. Přiliju litr převařené vody a to tak, že do konvice ji nalévám přímo na zavěšené čajítko. Nakonec přidám lžičku mleté skořice, uzavřu a takto nechám luhovat 30 minut. Po 30-ti minutách čajítko vytáhnu a zázvorový čaj dochutím citrónovou šťávou a osladím medem.

Zázvorový čaj popíjím po douškách ještě teplý. V létě ho vyrobím stejným způsobem, ale nechám vychladit v lednici a poté ho podávám s ledem a kouskem čerstvé máty. Je osvěžující!

 

Ale pozor – pokud začnete pociťovat žaludeční obtíže, je možné, že viníkem je příliš často konzumovaný zázvor. Dlouhodobým požíváním zázvoru se totiž můžou tyto obtíže dostavit. Je lepší pak zázvor na chvíli vynechat z jídelníčku.

 

 

 

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>