“Vařený bezový sirup od Péti”

8

SUROVINY

4l vody

50 květů černého bezu

1 citrón

4kg cukru krupice

80g kyseliny citrónové

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Na stránkách ZDE mám již nevařený bezový sirup. Ten skladuji v lednici a vydrží tak 3-4 měsíce. Od kamarádky Péti jsem dostala recept na vařený, který se steriluje a tudíž ho nemusím mít v lednici a vydrží déle. Je podobný těm kupovaným a dětem moc chutná. Výborný je se sodovkou jako bezinková limonáda.

 

Do 6-7l hrnce nalijeme 4l vody. Vodu přivedeme k varu a v ten moment přidáme propláchnuté květy bezu a na kolečka nakrájený citrón. Takto povaříme asi 3 minutky a poté necháme v chladnější místnosti 24h luhovat.

Druhý den vyluhovanou vodu slijeme přes jemný cedník. Do výluhu přidáme cukr, kyselinu citrónovou a na mírném ohni zahříváme, dokud se vše nerozpustí. Je dobré často míchat, aby se cukr nepřilepil ke dnu.

Jak je cukr a kyselina citrónová rozpuštěná a na hladině se začne objevovat pěna (viz. foto), tak hrnec odstavíme ze sporáku a hned šťávu plníme do sklenic. Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme.

Šťávu zavařuji v horkovzdušné troubě na maximum 10 minut. Jak zavařovat v horkovzdušné troubě najdete ZDE.

Z této dávky jsem měla 9 sklenic o objemu 720ml.

DOBROU CHUŤ!!!

 

 

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

1 Response

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>