„Med z květů černého bezu od Yvonnky“ - na kašel, nachlazení a začínající bolesti v krku
SUROVINY
Na 1l vody potřebujeme minimálně 25 velkých květů černého bezu, 1 kg cukru, 1 velký citrón
POSTUP PŘÍPRAVY
V těchto dnech rozkvétá černý bez. Někde už je možná v plném květu, ale tady u nás v Krkonoších teprve začíná. Doufám, že tenhle bezva med stihnete zkusit všichni! Rozhodně si udělejte alespoň jednu dávku na zimu, protože je k nezaplacení!!! Když mě v zimě začínalo pobolívat v krku, tak jsem si 3x denně dala čajovou lžičku téhle dobroty a sladila si čaj a nemoc se ani nestihla rozjet…prostě během dvou dnů ustoupila!!! Prckovi tím sladím čaj celoročně a zatím (musím zaklepat) měl jen rýmičku.
Květy bezu rovnou ze stromu stříhám nůžkama těsně za okvětím. Pak květy propláchnu pod studenou vodou a nechám okapat. Okapané květy vložíme do velkého hrnce, přidáme na plátky pokrájený oloupaný citrón, zalijeme litrem vody a povaříme 20 minut. Poté vše necháme 24 hodin odležet. Druhý den vše přecedíme přes plínu a důkladně vymačkáme až nám zbyde jen taková koule z květů. Do vymačkané šťávy (samozřejmě, že už to není litr, ale rozhodně žádnou vodu nedolévejte!!!!) přidáme cukr a vaříme tak dlouho (el. sporák na č.4), dokud se nám nevytvoří zlatavý med – vaří se to za občasného míchání asi 2 hodiny (já vařím 2 hodiny na č.4, pak sporák stáhnu na č.3 a nechám ještě hodinku pomalinku dozlátnout). Můžete to vařit i méně, med nemusí být až tak moc „karamelový“, stačí takový světlejší…jak kdo rád. Když je med hotový, přelijeme ho do skleniček od dětské přesnídávky nebo i jiných a otočíme do druhého dne dnem vzhůru.
Většinou med dělám rovnou z dvojité nebo trojité dávky. Loni jsem dělala vždy z trojité tzn., že z 3l vody, 3kg cukru, 3 citrónů a 90 květů černého bezu jsem měla vždy 17 skleniček od dětské přesnídávky, letos jich bylo z té samé dávky 18 kousků.
Je to BOMBA a je strašně mooooc dobrý a voňavý!!!!
URČO UDĚLEJTE TAKY!!!
DOBROU CHUŤ A HLAVNĚ ZDRAVÍČKO!!!
Je výborný. Já do něj přidávám ještě 1 pomeranč. (-:
Medik vyzkouším . Na kašel dělám sirup z Divizny .Květy sbírám postupně , dávám do omnyovky a prosypávám krystalem , až je plná . Květy vždy napěchuji , lžící namačkám a nechám asi 3 týdny vyluhovat __ je hnědý , pak zcedím , vymačkám a skladují ve skl. od výživy v lednici . Výborný na kašel .
Písneš recept?
Samé dobré věci
Super
Jen mám trochu strach, že tím propláchnutím se „smyje“ i ten pyl.
Jak jsem už psala k jinému komentáři…pokud nejsou květy od silnice, tak myslím, že není třeba propláchnout.
Mám dotaz – když květy propláchnu, vypláchnu tím všechen pyl – není to škoda?
No tak pokud nejsou od silnice, tak je neproplachujte. Záleží na Vašem uvážení.
Mám všetko pripravené,idem variť medík. Mám dotaz počas varenia to má byť zakryté?Ďakujem.
Ahoj, asi píšu pozdě…po dobu vaření to nezakrývám a sbírám případnou pěnu.
Dobrý den, je nutné med zavařovat? Nebo vydrží v chladnu i bez zavaření? Děkuji moc
Ahoj. Med nezavařuji. Jak píši v receptu…horký nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a necháme dnem vzhůru do druhého dne. Nikdy se mi nezkazil. Pro jistotu ještě můžeš víčka vytřít vodkou nebo slivovicí pro dezinfekci.
Ahojky. Prosím Tě, když zavařuješ v troubě, pouštíš obě tělesa nebo jenom dolní? Aby se nepoškodila gumička na víčku. S prosím ještě o radu, jak se zavařuje s víčky na závit. Slyšela jsem, že se úplně nedotahují a dotáhnou se až po zavaření. Je to pravda?
Díky za rady a přeji pěkný den.
Jitka
Ahoj. Mám starou troubu a tam jen zapnu 250°C a netuším či jdou obě…tak jsem teď vyzkoušela a hořela mi ruka jen u vršku.
S těmi víčky na závit…normálně po naplnění skleničky víčko dotáhnu co to jde a pak zavařuji. Po vytažení z trouby na víčka už nesahám a hned obracím dnem vzhůru do druhého dne. Ať se daří, Jitule.