„Med z květů černého bezu“


„Med z květů černého bezu od Yvonnky“ - na kašel, nachlazení a začínající bolesti v krku 

SUROVINY

Na 1l vody potřebujeme minimálně 25 velkých květů černého bezu, 1 kg cukru, 1 velký citrón

POSTUP PŘÍPRAVY

V těchto dnech rozkvétá černý bez. Někde už je možná v plném květu, ale tady u nás v Krkonoších teprve začíná. Doufám, že tenhle bezva med stihnete zkusit všichni! Rozhodně si udělejte alespoň jednu dávku na zimu, protože je k nezaplacení!!! Když mě v zimě začínalo pobolívat v krku, tak jsem si 3x denně dala čajovou lžičku téhle dobroty a sladila si čaj a nemoc se ani nestihla rozjet…prostě během dvou dnů ustoupila!!! Prckovi tím sladím čaj celoročně a zatím (musím zaklepat) měl jen rýmičku.

Květy bezu rovnou ze stromu stříhám nůžkama těsně za okvětím. Pak květy propláchnu pod studenou vodou a nechám okapat. Okapané květy vložíme do velkého hrnce, přidáme na plátky pokrájený oloupaný citrón, zalijeme litrem vody a povaříme 20 minut. Poté vše necháme 24 hodin odležet. Druhý den vše přecedíme přes plínu a důkladně vymačkáme až nám zbyde jen taková koule z květů. Do vymačkané šťávy (samozřejmě, že už to není litr, ale rozhodně žádnou vodu nedolévejte!!!!) přidáme cukr a vaříme tak dlouho (el. sporák na č.4), dokud se nám nevytvoří zlatavý med – vaří se to za občasného míchání asi 2 hodiny (já vařím 2 hodiny na č.4, pak sporák stáhnu na č.3 a nechám ještě hodinku pomalinku dozlátnout). Můžete to vařit i méně, med nemusí být až tak moc „karamelový“, stačí takový světlejší…jak kdo rád. Když je med hotový, přelijeme ho do skleniček od dětské přesnídávky nebo i jiných a otočíme do druhého dne dnem vzhůru.

Většinou med dělám rovnou z dvojité nebo trojité dávky. Loni jsem dělala vždy z trojité tzn., že z 3l vody, 3kg cukru, 3 citrónů a 90 květů černého bezu jsem měla vždy 17 skleniček od dětské přesnídávky, letos jich bylo z té samé dávky 18 kousků.

Je to BOMBA a je strašně mooooc dobrý a voňavý!!!!

URČO UDĚLEJTE TAKY!!!

    

DOBROU CHUŤ A HLAVNĚ ZDRAVÍČKO!!!

 

- květy opláchneme pod studenou vodou

- květy opláchneme pod studenou vodou“

- květy vložíme do hrnce, přidáme vodu a oloupaný citrón

- květy vložíme do hrnce, přidáme vodu a oloupaný citrón“

- mícháme až se nám květy zmenší na polovinu, vaříme 20 minutek na č.4

- mícháme až se nám květy zmenší na polovinu, vaříme 20 minutek na č.4″

- po 20 minutách varu

- po 20 minutách varu“

- po 24 hodinách

- po 24 hodinách“

- vše přes plínu scedíme a důkladně vymačkáme

- vše přes plínu scedíme a důkladně vymačkáme“

- zbyde nám jen vymačkaná koule

- zbyde nám jen vymačkaná koule“

- přecezená šťáva...přidáme cukr

- přecezená šťáva…přidáme cukr“

- med na začátku varu

- med na začátku varu“

- medík po hodině varu

- medík po hodině varu“

- po dvou hodinách varu

- po dvou hodinách varu“

- po třech hodinách varu, krásně tmavý

- po třech hodinách varu, krásně tmavý“

- horký medík naplníme do skleniček

- horký medík naplníme do skleniček“

- do druhého dne necháme otočené dnem vzhůru, můžeme zavařit...

- do druhého dne necháme otočené dnem vzhůru, můžeme zavařit…“

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

14 Responses

  1. Je výborný. Já do něj přidávám ještě 1 pomeranč. (-:

  2. jana napsal:

    Medik vyzkouším . Na kašel dělám sirup z Divizny .Květy sbírám postupně , dávám do omnyovky a prosypávám krystalem , až je plná . Květy vždy napěchuji , lžící namačkám a nechám asi 3 týdny vyluhovat __ je hnědý , pak zcedím , vymačkám a skladují ve skl. od výživy v lednici . Výborný na kašel .

  3. Eva Linhartová napsal:

    Samé dobré věci

  4. Andrea napsal:

    Super :-) Jen mám trochu strach, že tím propláchnutím se „smyje“ i ten pyl.

  5. Věra napsal:

    Mám dotaz – když květy propláchnu, vypláchnu tím všechen pyl – není to škoda?

  6. Anna napsal:

    Mám všetko pripravené,idem variť medík. Mám dotaz počas varenia to má byť zakryté?Ďakujem.

  7. Míša napsal:

    Dobrý den, je nutné med zavařovat? Nebo vydrží v chladnu i bez zavaření? Děkuji moc

    • Jitule napsal:

      Ahoj. Med nezavařuji. Jak píši v receptu…horký nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a necháme dnem vzhůru do druhého dne. Nikdy se mi nezkazil. Pro jistotu ještě můžeš víčka vytřít vodkou nebo slivovicí pro dezinfekci. ;)

  8. Jitka napsal:

    Ahojky. Prosím Tě, když zavařuješ v troubě, pouštíš obě tělesa nebo jenom dolní? Aby se nepoškodila gumička na víčku. S prosím ještě o radu, jak se zavařuje s víčky na závit. Slyšela jsem, že se úplně nedotahují a dotáhnou se až po zavaření. Je to pravda?
    Díky za rady a přeji pěkný den.
    Jitka

    • Jitule napsal:

      Ahoj. Mám starou troubu a tam jen zapnu 250°C a netuším či jdou obě…tak jsem teď vyzkoušela a hořela mi ruka jen u vršku. :D
      S těmi víčky na závit…normálně po naplnění skleničky víčko dotáhnu co to jde a pak zavařuji. Po vytažení z trouby na víčka už nesahám a hned obracím dnem vzhůru do druhého dne. Ať se daří, Jitule.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>