“Likér z kuliček černého bezu”

12

SUROVINY

2,5l kuliček černého bezu (na váhu 2kg)

1l vody

1kg cukr krystal

1 balíček vanilkového cukru

100ml silné instantní kávy (2 vrchovaté polévkové lžíce zalít 100ml vody)

šťáva z půlky citrónu

½ čajové lžičky mleté skořice

3 hřebíčky (nemusí být)

500ml rumu

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Tak tenhle likér musíte vyzkoušet! Je lahodný a v zimě je dobré mít tuhle dobrotu plnou vitamínu C po ruce. :D

Nachystáme si velký hrnec. Větvičky s černým bezem na chvíli namočíme do studené vody, aby se vyplavili různí broučci atd. Pomocí vidličky obereme z větviček kuličky. Celkem by jich mělo být 2,5l nebo 2kg.

Obrané kuličky nasypeme do hrnce, přidáme vodu a pozvolna zahříváme (el. sporák č.4). Jakmile se nám to začne vařit, tak za občasného promíchnutí vaříme 15 minut. Směs necháme vychladnout (může být i vlahá) a přes cedník vyložený starou utěrkou směs slijeme a důkladně ještě vymačkáme.

Vzniklou šťávu nalijeme zpět do hrnce. Přidáme cukr krystal, vanilkový cukr, silnou instantní kávu, šťávu z půlky citrónu a skořici (přidala jsem ještě 3 hřebíčky, ale nemusíte, kdo nemá rád) a na el. sporáku na č.4 opět pozvolna zahřejeme. Mícháme až do rozpuštění cukru a poté odstavíme ze sporáku a dáme do chodby do druhého dne odpočívat.

Druhý den už jen do hotové směsky nalijeme lahev rumu, důkladně rozmícháme a plníme do předem vypařených lahví (lahve jsem vypláchla horkou převařenou vodou z konvice).

Tenhle likérek doma nesmí chybět!

DOBROU CHUŤ!!!

 

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>