“Domácí citrónová šťáva (sirup)”

4

SUROVINY

3 citróny

1 limetka

1l vody

1750g cukru krystal nebo krupice

40g kyseliny citrónové

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Tahle šťáva u nás frčí. Dělám ji většinou do džbánku a ředím půl na půl sodovka a voda. Navrchu s ledem. V těchto letních dnech vás příjemně osvěží a není to nic drahého.

 

Citrusy důkladně vydrbeme kartáčkem v teplé vodě (kdo chce, může použít bio citróny) a nakrájíme je na 1cm silná kolečka. Dáme je do hrnce (asi 3l), zalijeme litrem studené vody, přikryjeme pokličkou a takto necháme citróny luhovat v lednici 3 dny.

Po třech dnech dáme hrnec na sporák, přisypeme do něj cukr, kyselinu citrónovou a pozvolna jej zahřejeme (el. sporák č.4). Metličkou mícháme, dokud se cukr a kyselina citrónová úplně nerozpustí.

Poté šťávu slijeme přes cedník. Ještě horkou ji nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru do druhého dne. Nezavařuji jí, protože u nás rychle mizí. :D Skladuji ve spíži nebo lednici.

Vyzkoušejte!

 

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

2 Responses

  1. Ondra napsal:

    Dobrý den,
    do té citronové šťávy se dává 1kg a 750g cukru, nebo je to 1x 750g cukru?
    Děkuji za odpověď.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>