„Bezový sirup podle švagrové Jany“

03

SUROVINY
2l převařené vody
30-40 květů bezu
70g kyseliny citrónové
2kg cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Z této dávky jsem měla 3l bezové šťávy. Krásně voní a je na zimu tou pravou prevencí proti nemocem a při kašli. Na léto se sodovkou je tím pravým osvěžením v horkých dnech.

Nejdříve si ve velkém hrnci převaříme 2 litry vody a necháme zchladnout. Poté ve vodě rozmícháme kyselinu citrónovou a přidáme květy černého bezu. Takto necháme pod pokličkou louhovat 24hodin.

Druhý den přecedíme přes starou utěrku a pořádně vymačkáme. Štávu nalijeme do hrnce, přisypeme 2kg cukru a pozvolna přivedeme k varu. Jakmile začne šťáva bublat, odstavíme ji z plotýnky a ihned plníme do lahví, které si těsně před plněním vypláchnu převařenou vodou z konvice. Lahve zašroubujeme a takto necháme do druhého dne vychladnout.

Bezový sirup skladujeme v chladnu (ve sklepě).

DOBROU CHUŤ!!!

 

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>