“Vlčický houskový knedlík”

01

SUROVINY

250ml vlažné vody

1 celé vejce

250g polohrubé mouky

250g hrubé mouky

3 čajové lžičky soli

špetka cukru

½ kostičky droždí

1 starší rohlík

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept mám již 17 let od své tchýňule. Je výborný a nikdy jsem ani jiný recept nezkoušela.

Do hrníčku si odměříme 250ml vlažné vody. Do vody rozdrobíme půl kostičky droždí a lžičkou zamícháme až se droždí rozpustí.

Vodu nalijeme do formy od domácí pekárny a přidáme celé vejce, pak obě mouky, sůl a špetku cukru.

Na domácí pekárně nastavíme program na kynutá těsta a zapneme. Po 10-ti minutách k těstu přidáme na kostičky nakrájený rohlík a počkáme 90 minut než bude těsto hotové.

Hotové těsto vyklopíme z formy, propracujeme v ruce a rozdělíme na dva díly.

Z každého dílu vyválíme asi 25-30cm dlouhý knedlík a oba je necháme pod utěrkou kynout 10-15 minut.

Mezitím si přes obě plotýnky dám pekáč s ušima tzv. buchťák a naliji do něj převařenou vodu z konvice (vodu dávám asi 4-5cm od vršku pekáče – to si musí každý vychytat). Plotýnky zapnu na č.6 a opatrně do vody přendám nakynuté knedlíky. Knedlíky vařím 10 minut z každé strany. Občas je dobré knedlíky podebrat vařečkou, aby se nepřichytily ke dnu pekáče.

Hotové knedlíky pomocí talíře a vařečky přenesu na prkénko a ihned je propíchám špejlí (aby nespadly).
Knedlíky můžeme hned krájet nití a servírovat. Zbytek knedlíku skladuji v igelitovém sáčku v lednici.

DOBROU CHUŤ!!!

 

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>